degisti.com

zamanla her şey değişir…

İzzetabad Kasrı – Boyalı Köşk

İzzetabad Kasrı – Boyalı Köşk

“İzzetabad Kasrı” ya da daha çok bilinen ismiyle “Boyalı Köşk”, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Akıntıburnu’ndaki yalısının üstündeki  araziye, III. Selim Han için inşaa ettirilmiştir.(1797)

15 Mayıs 1798 tarihinde çıkan yangında yok olan kasır,1800-1804′de yeniden yaptırılmış ve  III. Selim ve II. Mahmut tarafından kullanılmıştır. 1836′da  II.Mahmut Han’ın kızı Mihrimah Sultan ile eşine tahsis edilen yapı, Abdülmecit Han devrinde 1840′larda yıktırılmış,yerine II. Mahmut’un kızları Feride ve Seniye Hanım Sultanlar için ikiz köşk inşaa edilmiştir.

Seniye ve Feride Hanımların vefatından sonra köşkler,1 Aralık 1920′de Mülga Hazine-i Hassa Müdiriyeti Umumiyesi’ne geçmiştir. 1923′de bir şahısa kiralanan Boyalı Köşk,2 Ağustos 1927′de Emlak ve Eytam Bankası’na devredilmiştir. 1929 tarihinde tekrar bir şahısa kiralanan yapı, daha sonra Atatürk’ün arkadaşlarından Recep Zühtü Soyak tarafından 1934 tarihinde satın alınmıştır.

Boyalı Köşk 1964′de,film yapımcısı ve yönetmeni Özdemir ve Nüzhet Birsel kardeşler tarafından satın alınmış ve birçok filme mekan olmuştur.Özdemir Birsel’in eşi ünlü oyuncu Belgin Doruk da bu evde yaşamıştır. Birsel kardeşler maddi sıkıntı sebebiyle köşkü 1968 yılında,yazar Cahit Uçuk’un eşi Murtaza Sadık Kâğıtçı’ya satmışlardır. Ece Ajandaları’nın sahibi Murtaza Sadık Kâğıtçı,satın aldığı köşkü yıktırıp yerine bir site inşaa ettirmek istese de,Boğaziçi İmar Yasası buna izin vermemiştir.

1989 yılında araziyi satın alan Hüseyin Bayraktar, 1992 yılında İzzetabad Kasrı’nı tekrar inşa ettirmiştir.Yapı bugün Bayraktar Holding’in merkezi olarak hizmet vermektedir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir