Kalamış
Kalamış,İstanbul’un Kadıköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/524) ilçesinde bir semt ve aynı adla adlandırılan bir koydur. Kalamış ismi, geçmişte burada bulunan bodur ve sık sazlardan dolayı rumca sazlık kamışlık anlamına gelen Kalamissia kelimesinden gelmektedir. Bazı kaynaklarda bu isim Kalamati olarak geçer.
Kalamış koyunun Bizans dönemindeki isminin Eutropos olduğunu söylenmektedir. Eutropos, Bizans döneminde burada yazlık sarayı olan soylu bir kişi olarak bilinse de, Haldun Hürel onun aslında 4. yüzyıl sonlarında yaşamış bir köle olduğunu söyler.
Günümüzde Fenerbahçe olarak bildiğimiz ama eskiden Kalamış olarak anılan bölgedeki burna, 16. yüzyılda bir deniz feneri yapılmasının ardından burası bağçe-i fener, yani fener bahçesi adını almış.( http://www.degisti.com/index.php/archives/4249 )Bu isim söylene söylene Fenerbahçe’ye dönüşmüştür.
19.y.y. ın ikinci yarısından itibaren varlıklı ailelerin buraya köşkler,yazlıklar yaptırmasıyla Kalamış’ın görkemli dönemi başlamıştır. 1927 yılında Fenerbahçe Spor Kulubü’nün burada düzenlediği yaz balosuna, o sıralar İstanbul’da olan Atatürk, 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili Gökberk Paşa ile birlikte katılmıştır. 1930’lardan 1960’lara kadar Kalamış’ın popüler yerlerinden biri de Belvü Oteli ve Gazinosu’dur.
Bugün büyük bir marinası ve parkı bulunan Kalamış’da, Galatasaray Spor Kulübü’nün Kalamış Tesisleri de yer almaktadır.Ayrıca Kurbağalıdere’nin Kalamış koyuna döküldüğü yerde de,Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Dereağzı Tesisleri bulunmaktadır.
Eylül 2012 itibariyle Kalamış fotoğrafları güncellenmiştir.
Rıza Omayer
Kalamış, Fenerbahçe mahallesi muhtarlığına bağlı bir semtdir.Galatasaray Sosyal Tesisleri,birkaç yıl önce kanal açılarak ada haline dönüştürülmüş olan Fenerbahçe adası parkının uç noktasında bulunmaktadır. Dili varmayanlara duyurulur.