degisti.com

zamanla her şey değişir…

Sanasaryan Han – Sansaryan Han – Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü – Eski Sirkeci Adliyesi

Sanasaryan Han – Sansaryan Han – Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü – Eski Sirkeci Adliyesi

sansaryan_han_sirkeci_adliyesi

Sanasaryan Han-Sansaryan Han, Sirkeci’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/7350) Mimar Kemalettin Caddesi üzerinde, 4.Vakıf Han’ın(ht4tp://www.degisti.com/index.php/archives/18631) hemen yanında yer alır. 1895 yılında Erzurumlu tüccar Mıgırdiç Sanasaryan tarafından  mimar Hovsep Aznavur’a yaptırılmıştır.

Hovsep Aznavur(1845-1935) 1867’de Londra’dan gelip İstanbul’a yerleşen bir mimardır. 1914’de Kahire’ye taşınmış ve orada hayata gözlerini yummuştur. İstanbul’da yaşadığı yıllarda Cibali Tütün Fabrikası, Sveti Stefan Kilisesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/6144), İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı,Tepebaşı’nda yanan Dram Tiyatrosu gibi yapılara imzasını atmıştır.

Biri bodrum kat olmak üzere altı katlı kagir bir yapı olan ve alınlıklı,sütunlu pencereleriyle dikkat çeken, neoklasik üsluptaki Sansaryan Han, giriş holünden sonra geniş bir iç avluya açılır. Üst katlarına kagir merdivenlerle çıkılan hanın, avluya bakan çepeçevre açık koridorları bulunmaktadır. Odalar bu koridorları çevreler. Katlar birbirinden silmelerle ayrılmıştır.

sansaryan_han_sirkeci

1915’te  Osmanlı Devleti tarafından el konulan hanın geliri, 1920-28 yılları arasında patrikhanenin kullanımına sunulmuştur. 1928’de İstanbul Valiliği’nin bir kolu olan İdare-i Hususiye bu gelire el koymuş, 1932 yılında patriklik açtığı davayı kazanmış ve üç yıl daha hanın gelirini patriklik almıştır. 1935’te İdare-i Hususiye karşı dava açmış ve Sansaryan Han’ın mülkiyeti tekrar devlete geçmiştir. 1990’lı yıllara kadar İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan bina, bu dönemde işkencelerle anılan ve dik bir tabuta benzeyen hücrelerinden ötürü “tabutluk” olarak adlandırılmıştır.

Emniyet Müdürlüğü binası olarak kullanıldıktan sonra bir süre “Sirkeci Adliyesi”ne ev sahipliği yapan Sansaryan Han, 18 Temmuz 2013’te ihaleye çıkarılarak kiraya verilmiştir. Özgeylan İnşaat’ın vakıflardan kiraladığı Sansaryan Han’ın otel olarak hizmete girmesi planlanmaktadır.

sansaryan_han

 

 

 

Kaynakça:

walkingistanbul

patronlardunyasi

emlakkulisi

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir