degisti.com

zamanla her şey değişir…

Doktor Ali Mazhar Yalısı

Doktor Ali Mazhar Yalısı

Doktor_Ali_Mazhar_Yalisi_1975

Doktor Ali Mazhar Yalısı, İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Anadolu yakasında, Beykoz (http://www.degisti.com/index.php/archives/337)   ilçesine bağlı Kanlıca(http://www.degisti.com/index.php/archives/6873)  semtinde, Körfez Caddesi üzerinde yer alır.

Istanbul_un_yalilari_Doktor_Ali_Mazhar_Yalisi

Evvelki ahşap yalı, 1863’de Abdülaziz Han tarafından, Sultanahmet Meydanı’na(http://www.degisti.com/index.php/archives/852) kurdurulan  “Hirfet Sanat Ticaret Sergisi”nin yıktırılan binasının enkazıyla , ismi belirlenemeyen bir kişi tarafından 1864’de inşaa ettirilmiştir.  Ahşap, oldukça kullanışlı ve güzel görünüşlü bu yalıyı, Uzunçarşı’da misk-yağcılık ticareti yapan Hacı Tevfik ile kardeşleri Hasip ve Haşim satın almıştır. Bu tarihten sonra da yalı “Misk Yağcı Yalısı” olarak tanınmıştır.

Doktor_Ali_Mazhar_Yalisi_1993

Hacı Tevfik’ in hisseleri Veliye’ ye, Hasip’in hissesi kardeşi Haşim’e ve Haşim’den oğlu Ali ve kızı Mahmure’ye, Veliye’ nin hissesi de kızı Yıldız’a intikal etmiştir. Haşim Bey, yalının  geniş arsasının sokak tarafındaki köşesine de, ahşap bir ev yaptırmıştır.

Haşim Bey’in yaptırdığı evi ve yalıyı 1939’da Dr.Ali Mazhar Bey satın almıştır. Yalının bir kısmı 1939’da, bir kısmı 1941’de yıktırılmış ve kargir olarak yeniden inşaa edilmiştir. 1943 yılında yanan yalı daha sonra tekrar yapılmıştır.

Osmanlı sivil mimarisine uymayan bir üslupta inşaa edilen iki katlı Doktor Ali Mazhar Yalısı, İsviçre şalelerini andırmaktadır.

12_Nisan_2013_Doktor_Ali_Mazhar_Yalisi

 

doktor_ali_mazhar_yalisi_2015

doktor_mazhar_ali_yalisi

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş, İstanbul 2006, s.96

envanter.gov

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir