degisti.com

zamanla her şey değişir…

Burgazadası

Burgazadası

Burgazadası,İstanbul Prens Adaları‘nın üçüncü büyük adasıdır. Yuvarlak biçimli ve eni boyu yaklaşık 2 kilometre olan adanın üzerindeki tek tepe, Bayrak Tepe’dir. Kuzeyinde Kaşık Adası,doğusunda Heybeliada(http://www.degisti.com/index.php/archives/5235) bulunan Burgazada’ya,ilk çağlarda emin liman anlamına gelen Panormos denilmiştir. Daha sonraları,Büyük İskender’in eski generali Antigone’nin burada yaptırdığı kaleden dolayı,adaya Antigone adı verilmiştir. Fetihden sonra Türkler, adaya kale burcu anlamına gelen Burgaz demiştir.

Evliya Çelebi’nin 17.yy’da yazdığına göre, ada halkı Rumlardan ve çok az sayıda da Yahudi ile Ermenilerden oluşmaktadır.İstanbul’daki Rumların nüfusunun azalmasıyla birlikte, adadaki Rumların sayısı da çok düşmüştür. Bugün adada çok az Rum kalmasına karşın,İstanbullu Yahudilerin sayısı fazladır.

burgazadasi_eski

Genel olarak ada nüfusunun büyük bir bölümünü Türkler oluşturmaktadır. Adanın sol yamacındaki Avusturya Lisesi’ne ait binalarda ise Avusturyalı rahip ve rahibeler yaşamaktadır.

Burgazadası,çam ormanları,sahilleri ve zarif ahşap köşkleriyle  İstanbul’un sevilen bir sayfiye yeridir.Günbatımı manzarasıyla meşhur olan Kalpazankaya mevkii,adanın batı yönündedir. Türkiye’deki ilk kalıp paranın burada basıldığı söylenmektedir. 176 m yükseklikteki Bayrak Tepe,adanın güney kıyısından yükselen dik bir yamacın üstündedir. “Hristos Manastırı”  da bu tepede bulunmaktadır.

burgazadasi_

1928’de kurulan Burgazada Senatoryumu,Türkiye’nin en eski senatoryumlarından biridir .Burgazadası’nda 1953 tarihine kadar hiç cami inşaa edilmemiştir. Adanın en önemli yapısı,Patrik Methodios’un yedi yıl hapis yattığı mahzen üzerine yapılan Aya Yani Kilisesi’dir.(http://www.degisti.com/index.php/archives/363)

Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından,Sait Faik Abasıyanık hayatının bir bölümünü burada geçirmiştir. Burgazada ve diğer İstanbul Adaları, Abasıyanık’ın hikâyelerinde önemli yer tutmuştur. Yazarın Burgazada’daki evi, Sait Faik Müzesi adıyla müze haline getirilmiştir.

 6 Ekim 2003’de adada büyük bir orman yangını çıkmıştır. Yangından sadece on gün sonra 450 dönüm arazi üzerinde,İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Adalar Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve ada halkının katılımlarıyla ağaçlandırma çalışmalarına başlanmış, çabalardan büyük ölçüde olumlu sonuç alınmıştır.

Eylül 2012 itibariyle Burgazadası fotoğrafları güncellenmiştir.

Eylül 2012 itibariyle Burgazadası fotoğrafları güncellenmiştir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

6 comments

Arif KIZILDAG

Yukaridan asagiya dördüncü resim Burgaz’a degil, Kinaliada’ya aittir.

    KEMAL

    ARIF BEY YANILIYORSUNUZ BURGAZADA

      Arif KIZILDAG

      Sayin KEMAL,
      Sözünü ettigim resim blog’dan kaldirilmis. Yanilmama olanak yok zira dogma büyüme Burgazliyim.

        Admin

        Sayın Arif Kızıldağ, degisti.com sürekli güncellenen bir sitedir. Burgazada makalesi fotoğraflarıyla birlikte 2012 yılında güncellenmiş ve bu durum makalede iki kere belirtilmiştir. Anladığımız kadarıyla bu nokta sizin ve Kemal Bey’in dikkatinden kaçmış. Bilgilerinize…

ayfer

Yıllar önce 3 arkadaş Burgaz Adası Öğretmen Evi’nde kalmıştık. Tüm adayı baştan sona gezmiştik. Muhteşem bir haftasonu tatili olmuştu. Sait Faik’in evini görünce o güzel hikayelerin çıkış mekanı ancak böyle bir manzara olabilir diye düşünmüştüm. Gerçekten muhteşemdi.

Kaya Türkden

Sitede ki İki resim eski,iki resim yeni…
Halbuki birçok eski resim mevcut…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir