degisti.com

zamanla her şey değişir…

Kasımpaşa Bahriye Nezareti Binası – Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Binası

Kasımpaşa Bahriye Nezareti Binası – Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Binası

Kasımpaşa Bahriye Nezareti Binası (Divanhanesi) ya da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Binası, Kasımpaşa’da Turabi Baba Caddesi’nde, Cezayirli Hasan Paşa Parkı’nın sonunda yer alır. 1865 – 1869 yılları arasında, Mimar Sarkis Balyan tarafından inşaa edilmiştir.

Kasımpaşa’da Haliç kıyısında yer alan divanhanelerin ilki, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bugüne dek aynı yerde yaptırılan beş divanhaneden dördü, zaman içinde kullanılmaz hale gelerek yıkılmıştır. Günümüze uluşan bina, Sultan Abdülaziz döneminde yapımına karar verilen divanhanedir. Binada padişahı ziyarete gelen elçiler ağırlanmış, Bahriye nazırları çalışmalarını hünkar dairesinde yürütmüşlerdir. Tarihte Şark Meselesinin konuşulduğu 1876 Tersane Konferansı ve Musul Meselesi de bu binada görüşülmüştür.

Denize çakılan yedi bin kazık üzerine inşaa edilen bina, dikdörtgen planlıdır ve merkezindeki kare sofa ile sofanın çevresindeki mekanlardan müteşekkildir. İki katlı, kademeli cephe düzenlemesi, simetrik ve aksiyal bir yapıdadır. Cephede ve sofanın alt katında görülen atnalı biçimli kemerler ve Moresk(Kuzey Afrika’ya özgü) sütun başlıkları ile yapı Oryantalist bir havaya sahiptir.

Bina, 1953 yılından sonra T.C. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca denizaltıcılık tarihimizin beşinci, Cumhuriyet tarihimizin ilk denizaltıcılık kursu, 1 Ocak 1926’da bu yapıda açılmış, kursa dahasonra Camialtı’nın karşısındaki binada devam edilmiştir.

Adminden Not: 22.03.2012 tarihinde yapıyı fotoğrafladığımızda, restorasyona alınmış olduğunu gördük.

 

kasimpasa_bahriye_nezareti_restorasyonu_2014

 

Linkler:

belgeler.com

dzkk.tsk.tr

 

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir