degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beşiktaş Deniz Müzesi – İstanbul Deniz Müzesi

Beşiktaş Deniz Müzesi – İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Müzesi,Türk Amirali Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın Beşiktaş’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) bulunan heykeli ve türbesi yanında yer alır. Türkiye’de kurulan ilk askeri müze olan Deniz Müzesi, aynı zamanda Türkiye’de denizcilik alanında kurulan en büyük müzedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na  bağlı olan müze, içerdiği koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı müzelerinden biridir.

Deniz Müzesi, 1897’de , Bahriye Nazırı Büyük Amiral Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emri ile Kd. Yüzbaşı Süleyman Nutki tarafından,Tersane-i Amire’de (bugünkü Taşkızak Tersanesi) Bahriye Müze ve Kütüphane İdaresi” ismiyle kurulmuştur. Önceleri düzenlemesi yapılmayan müze daha sonra Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından görevlendirilen Deniz Yüzbaşı Ali Sami Boyer tarafından bilimsel anlamda düzenlenmiştir.

besiktas_deniz_muzesi

II.Dünya Savaşı sırasında,müzedeki eserler korunma amacıyla Anadoluya nakledilmiş;savaş bitince 1946’da müzenin tekrar İstanbul’a taşınmasına karar verilmiştir. Dolmabahçe Külliyesi’ne taşınan müze,iki yıllık bir çalışma sonunda 27 Eylül 1948 yılında ziyarete açılmıştır.1961 yılında müze Beşiktaş’a,bugünkü bulunduğu yere taşınmıştır.

Müzenin ana sergi binasında 4 salon ve 17 odada,eserler yer almaktadır. Ana sergi binası,1500 metrekare alana sahip,üç katlı bir yapıdır.Müzenin eski saltanat kayıkları bölümü 1970 yılında ziyarete açılmıştır. Bunun dışında müzede,haritalar,sancaklar,gemi modelleri,bahriyeli kıyafetleri,kadırgalar,tuğralar,armalar,seyir aletleri,silahlar ve tablolar sergilenmektedir.

Eski Beşiktaş Astro Türk Tütün Deposu’nun yıkılıp(http://www.degisti.com/index.php/archives/2559) ,yerine bir otel inşaasına başlanması sırasında, hemen yanında yer alan Deniz Müzesi’de bu durumdan etkilenmiştir, ki müze de bir süredir onarımdadır…

Beşiktaş Deniz Müzesi, beş yıl süren restorasyonun ardından 04.10.2013’de resmi olarak açılmıştır.

17-kasim-2011-deniz-muzesi-restorasyonu

deniz_muzesi_insaati_besiktas_ocak_2013

deniz_muzesi_besiktas_2013

 deniz_muzesi_2013_ekim

deniz_muzesi_ziyaret_saatleri_ve_giris_ucreti

besiktas_deniz_muzesi_kadirgalar_ekim_2013

deniz_muzesi_besiktas_kadirgalar_ekim_2013

deniz_muzesi_besiktas_kaptani_derya_bustleri_ekim_2013

deniz_muzesi_piri_reis_dunya_haritasi_ekim_2013

deniz_muzesi_besiktas_2013ekim

deniz_muzesi_besiktas_saltanat_kayiklari_ekim_2013

deniz_muzesi_besiktas_ekim_2013

istanbul_deniz_muzesi_ekim_2013

deniz_muzesi_piri_reis_sergi_salonu_ekim_2013

deniz_muzesi_tarihi_binasi_insaati_ekim_2013

deniz_muzesi_besiktas_subat_2015

deniz_muzesi_besiktas_subat_2015

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

No Comments

ayfer

Aralık 2011’e kadar sürmesi planlanan “Sultan Abdülaziz Donanması Sergisi” müzenin güncel sergileri içerisinde dikkat çekiyor. En kısa zamanda görmeyi planladığım sergi için NTV Tarih Dergisi’nde şöyle bir yazı yeralmakta:”Sergi,1861-1876 arasındaki Osmanlı donanmasını tanıtmayı amaçlıyor. Donanmada görevli yerli ve yabancı bazı devlet adamları, gemiler, efsane Mahmudiye kalyonu, Yunanistan ile yaşanan Girit krizi, ilk diplomatik ziyaret olarak bilinen Avrupa seyahati ve tersane gibi konular ele alınıyor. 41 tablo, 16 madalya, nişan ve mühür, 11 gemi modeli, 8 seyir aleti, 5 silah başta olmak üzere toplam 126 eser sergileniyor”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir