degisti.com

zamanla her şey değişir…

Kadıköy Şehremaneti Binası

Kadıköy Şehremaneti Binası

Kadıköy Şehremaneti, Kadıköy Haydarpaşa Rıhtım Caddesi üzerinde, Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alır. Y.Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşaa edilmiştir.

I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan Kadıköy Şehremaneti Binası,  mimari kimliğinden ziyade, birçok tarihi olaya tanıklık etmesiyle öne çıkmaktadır.

1869’da İstanbul Belediye Nizamnamesi yapılmış ve şehir 14 daireye taksim edilmiştir. Buna göre; Osman Hamdi Bey 13. daire olan Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı olmuştur.

İstanbul Belediye Teşkilatı 1877’den sonra genişleyince  Kadıköy, 18. daire olur.

1912 yılında, Y. Terziyan tarafından Kadıköy’e yeni bir Şehremaneti binası yapılmaya başlanır.

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu mağlup çıkmasından sonra, düşman orduları ülkenin her tarafını istila etmişler;  İngilizler Şehremaneti binasının önüne barakalar kurarak askerlerini yerleştirmişlerdir.

kadikoy_sehremaneti_eski

22 Mayıs 1919’da, Yunan ordusunun  İzmir’e çıkışını protesto etmek amacıyla Şehremaneti önünde kalabalık bir halk toplanmış, binanın balkonuna Hüseyin Suat Bey, Ahmet Kemal Bey, Fahrettin Hayri Bey, Münevver Saime, Halide Edip gibi önemli isimler çıkarak heyecanlı konuşmalar yapmışlardır.

Bir süre Kadıköy Kaymakamlığı binası, daha sonra da Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan Kadıköy Şehremaneti, Belediye Başkanlığı hizmetleri Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşındıktan sonra, belediyenin bazı kültürel hizmetleri için kullanılmaya başlanmıştır.

Binada Ocak 1995’’de başlayan restorasyon çalışmaları, Ağustos 1995’te bitmiştir.

kadikoy_sehremaneti_2013

kadikoy_sehremaneti_kasim_2014

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir