degisti.com

zamanla her şey değişir…

Eski Beşiktaş Askeri Rüştiyesi

Eski Beşiktaş Askeri Rüştiyesi

 

Beşiktaş Çırağan Caddesi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/10699) yer alan Eski Beşiktaş Askeri Rüştiyesi, II. Abdülhamit dönemi(1876-1909) inşaa edilen yapılardan biridir.

 II.Abdülhamit Han’ın hükümdarlığı esnasında rüştiye okullarının sayısında artış olmuştur. Yine bu dönemde rüştiyeler sadece yerel hükümet dairelerine katip yetiştirmek amacına yönlendirilmiştir. Bu yüzden de okulların ders programlarında değişiklik yapılmış ve yazı öğretimi ağırlık kazanmıştır. Farklı mimari üsluplarda yapılmış olan bu okullar ve  talebeleri, kentsel fizyonomide giderek artan bir şekilde önemli rol oynamışlardır.

Beşiktaş Askeri Rüştiyesi, geniş ferah oyun alanıyla ve dahili bir koridora sıralanmış derslikleriyle modern bir ortaokul ölçüsünde inşaa edilmiştir.

Cumhuriyet dönemine kadar bir eğitim enstitüsü olarak işlevine devam eden bu tarihi bina, uzun yıllar Beşiktaş Belediye Binası olarak hizmet vermiştir. Belediye  binası Etilere taşınsa da, Beşiktaş nüfüs müdürlüğü ve sağlık ocağı hala bu yapı içinde yer almaktadır.

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir