degisti.com

zamanla her şey değişir…

Büyükada

Büyükada

Büyükada,Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Prens adalarının en büyüğüdür. Eski Yunanca adı Prinkipos‘dur, ki Prinkipos Yunanca’da Prens anlamına gelmektedir. Bizans döneminde diğer Prens adaları gibi sürgün yeri olarak kullanılan Büyükada, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden bir ay önce, Baltaoğlu Süleyman Bey tarafından ele geçirilmiştir. Adalar ilçesinin merkezi olan Büyükada’nın toplu yerleşme alanı kuzey kısmında toplanmıştır. Vapur iskelesi,çarşı,hükümet konağı ve otellerin çoğu bu bölgede yer almaktadır.

Yüzölçümü 5,4 km olan adanın, Maltepe sahiline uzaklığı 2.300 metredir. Büyükada’da biri güneyde diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunmaktadır. Güneydeki tepe, 203 metre yüksekliğindeki Yücetepe, Kuzeydeki tepe ise 164 metre yüksekliğindeki Manastır Tepesi’dir.

1930’da Karacabey mevkiindeki Rum Ortodox mezarlığı yakınında bulunan ve  Kral  II. Filip’e ait olan Büyükada Definesi, adanın tarihine ilişkin en eski bulgudur. Hepsi 207 altın sikkeden ibaret olan define, bugün İstanbul Arkeoloji Müzesin’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/1249) bulunmaktadır. Adada Hristos Kilise ve Manastırı ile Rum Yetimhanesi gibi bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Rum Yetimhanesi’nin binası, harabe olmasına rağmen halen dünyanın en büyük ahşap monoblok yapılarından biridir. Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios Kilisesi de adanın önemli dini yapılarından biridir.

Büyükada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı bulunmaktadır. Bu yapı, 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde buraya dua etmeye ve dilek tutmaya gelenlerle dolup taşmaktadır.

Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni II.Abdülhamit tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir. Batı etkisinde inşa edilmiş yapı, Ada Cami Sokağı’nda bulunmaktadır. Lev Troçki’nin sürgün edildikten sonra 1929-1933 yılları arasında yaşadığı ev ve Maden Mahallesi’nde bulunan Reşat Nuri Güntekin’in evi adaya gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken mekanlar arasındadır.

XIX.yüzyılın ikinci yarısından itibaren vapur seferlerinin başlamasıyla,halkın adalara olan ilgisi artmıştır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Büyükada’da, motorlu araçlar yasak olduğu için(resmi araçlar hariç) ulaşım bisiklet ve faytonlarla sağlanmaktadır. Faytonlar bir anlamda Prens Adaları’nın simgesidir.

buyukada_saat_meydanindan_iskeleye_bakis_eski

buyukada_iskele_onu_eski

buyukada_meydani_eski

Eylül 2012 itibariyle Büyükada fotoğrafları güncellenmiştir. 

buyukada_2014_haziran (1)

buyukada_2014_haziran (2)

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

6 comments

Özcan Yıldız

Bu fotğraflar Büyükada’nın güzelliğine güzellik katmış,elinize sağlık. 🙂

Süheyl Açıkel

!975 Yılında rahmetli Hayri Pakdor’un kızı Nevin Pakdor’la nişanlanınca ister istemez B. Adalı oldum.
Benim gördüklerim enteresan olmakla bizden önceki nesiller çok güzellikler yaşamışlar.Adalı Fıstık Ahmet’in kitaplarından o günlerin tanıklarının hikayelerini okumanızı salık veririm. Çok hoşlanacaksınız.

    yusuf ister

    EVET BENİM ÇOCUKLUK YILLARIMDAN BERİ BÜYÜK ADA SEVGİSİ YER ALMAKTADIR İKAMET ETTİĞİM YER UZAKTA OLSA BU İKİ İKİŞER KERE BURGAZ,KINALI,HEYBELİ VE BÜYÜKADA GİTTİK TABİİKİDE OĞLUMUN BİRİ MALTEPEDE OTURUYOR CADDEBOSTANDAN GEÇİYOR VE ANILARIMI TAZELİYORUM HAVUZDA YÜZDÜĞÜMÜ HEYBELİDE BAHRİYELİ OLMAK HEVESİMİN CANLANDIĞI GÜNLERİ İMTİHANI KAZANIPTA GÖZ MUAYENESİ SONUCUNDA UMUTLARIN SÖNDÜĞÜNÜ HAYATA KÜSKÜN YAŞAMAK AH O GÜNLER NE GÜNLER SEVGİ DOLU VE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.

Manol Triandafillidis

Ben 1946 dogumluyum BUYUKADA buyudum ilkokulu
Buyukada bitirdim Buyukada icin kitap yazan Fistik Ahmet cocukluk arkadasim Bugun adaya gitigimde cok az eski adali kaldi hersey yabanci geliyor bana eskiden herkes birbirini taniyordu

nagehan

Çocukluk günlerime geri döndüm bir anda. Teşekkürler….

sami oz.

Cocukken yaz gelsin de Adaya gidelim derdik. Yayan, bisikletle ve denizden. karis karis gezdik tozduk Buyuk Ada bir ruyaydi.Daha yabanci diyarlari tanimiyan bizler icin Ada bir cenetti.
Bu gun ziyaret edince, Iskeleden kacip, icine dalip daha degismemis, yenilenmemis yerlerde hatirala bulusmak. . . .

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir