degisti.com

zamanla her şey değişir…

Unkapanı

Unkapanı

Unkapanı, Fatih ilçesine bağlı bir semttir. Doğusunda Eminönü batısında Fatih ile çevrilidir. Bizans devrinde Plateia Düzlüğü olarak bilinen yerleşim, Osmanlı devrinde, barındırdığı un kapanından dolayı  Kapan-ı Dakik olarak  adlandırılmıştır. Kapan, Osmanlılar zamanında bir tür büyük terazilerin(kabban) bulunduğu ve malların depo edilerek tartıldığı binalara denirdi. 19.yüzyılın sonlarından itibaren ise bu isim Unkapanı şeklini almıştır.

Bu kapanlardan çıkan ya da giren unları taşımak için denizden bugünkü Unkapanı’na doğru bir dekovil (ray aralığı 60 cm veya daha az olan, araçları buhar, hayvan veya insan gücüyle yürütülen küçük demiryolu) hattı döşenmişti. Unkapanı Köprüsü’nün ayağının dibinde Süleyman Subaşı Camii yer alırdı. Köprünün Cibali tarafında ise bir karakol vardı. İstanbul’daki en eski doktor muayenehanesi de, 1638’ de ölen Emir Çelebi tarafından Unkapanı’nda açılmıştır. Evliya Çelebi 1611 yılında Unkapanı’nda doğmuş, Fil Yokuşu civarındaki Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi’nde yedi yıl eğitim görmüştür.

Günümüzde Unkapanı deyince akla daha çok Unkapanı Atatürk Köprüsü, plakçılar çarşısı ve 1969 yılında açılan Manifaturacılar Çarşısı(İMÇ) gelmektedir.

Kaynakça:

Hürel H. , Semtleri, Mahalleleri, Caddeleri ve Sokaklarıyla A’dan Z’ye İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü, İstanbul 2010, s.803

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir