degisti.com

zamanla her şey değişir…

Moda İskelesi

Moda İskelesi

Moda İskelesi, Moda Caddesi’nin denize doğru uzantısında, İskele Yolu üzerinde, Ferit Tek Sokağı’nın karşısında yer alıır. İskele, dönemin ünlü mimarlarından Mimar Vedat Tek tarafından, 1916–1917 yıllarında, tek katlı olarak inşaa edilmiştir.

Moda İskelesi, XIX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyıl başlarına ait Neo-Klasik üsluptaki iskele binalarının en tanınmış örneklerinden biridir. Dikdörtgen planlı olan yapının, üzeri teras çatı ile örtülmüştür, ki bu bakımdan bina diğer iskelelerden ayrı bir görünümdedir. İlk yapıldığında ahşap bir konstrüksiyonla kapalı olarak tasarlanmış, sonradan bu bölüm gazino olarak kullanıldığından, üst örtüsündeki ahşap konstrüksiyon sökülmüştür. Günümüze yalnızca terasın çevresini kuşatan, köşeleri sütunlu korkulukları gelebilmiştir.

İskelenin zemin katında yolcu salonu, personel odaları ve gişe yer almaktadır. Altı ayak üzerine oturtulmuş, terası taşıyan yolcu salonu üç bölümlüdür. Moda yönünde üçlü bir girişle başlayan bu salon, Kalamış-Adalar yönünde üçlü bir çıkışla son bulmaktadır. Sağ taraf, ön cepheye bir kapı ile bağlantılı bekleme salonu olarak yapılmıştır. Sol cephesinde üç oda ve bir de tuvaleti bulunur. Ön cepheye bir kapı ile açılan köşedeki memur odasının önüne, sonraki dönemlerde  bir koridor, çımacı odası ile iki de gişe yerleştirilmiştir. Bu eklemeler yapılınca, iç kısımda ana aks ters L biçimine dönüşmüştür.

İskelenin dört cephesi de birbirinden farklı görünümdedir. Ön cephede, diğerlerinden daha geniş olan ana kapı yer almaktadır. Sivri kemerlerle birbirine bağlanmış ve iki ayak arasına oturtulmuş kapının, kemer tablası üzerine bir kitabe yerleştirilmiştir. Beyaz mermere oyulmuş, iki yanı bitkisel bezemelerle doldurulmuş bu kitabede, “Moda 1335” yazmaktadır. Ana kapının iki tarafında, sivri kemerli ikişer kapı daha bulunmaktadır. Bunların üstü bir kemer tablası ile birbirine bağlanmış ve böylece bir bütünlük sağlanmıştır.

Binanın yan cephelerinde de ana kapıya benzer kapılar bulunmaktadır. Sol cephede bir kapı ve iki dikdörtgen pencere vardır. Sağ cephede ise, yolcu salonuna açılan bir kapı ve onun da iki tarafında birer pencere yer alır. Arka cephenin ortasında ise, diğerlerinden farklı olarak,basık kemer gözler içerisine oturtulmuş üç demir kapı ve iki yanda birer pencere görülür. Bu pencerelerin alınlıkları, lacivert çinilerle tezyin edilmiştir. Dikdörtgen şekilde turkuvaz çiniler köşe dolgularına konulmuş ve buradaki kilit taşı da turkuvaz renginde bir kabara ile belirlenmiştir. Yapıdaki çiniler zarif, Kütahya işi çinilerdir.

1917’de Rus ihtilalinden kaçıp İstanbul’a sığınan Rrusların, uzun müddet iskelenin üst katındaki gazinoyu işlettikleri söylenmektedir. İskele, 1937 yılındaki çok şiddetli bir lodos fırtınasında ciddi hasar görünce, üst katı yıktırılarak ortadan kaldırılmıştır. 1985’ten sonra ulaşıma kapatılan Moda İskelesi, bir süre kaderine terk edilmiş, 2000 yılında TDİ ile Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığıtarafından restore edilmiştir. 1 Temmuz 2001’de, Kabotaj Bayramı günü yeniden hizmete açılan Tarihi Moda İskelesi, işletmelere kiralanarak restoran olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Tarihi Moda İskelesi günümüzde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur A.Ş tarafından işletilmekte, restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir.(Şahsi kaanatim,berbat bir işletme…O fiyatları haketmeyen yemekler ve bundan da önemlisi felaket bir servis.)

Linkler:

Kenthaber.com

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir