degisti.com

zamanla her şey değişir…

Rumelihisarı Perili Köşk-Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Rumelihisarı Perili Köşk-Yusuf Ziya Paşa Köşkü

 Rumelihisarı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/2588), Baltalimanı Caddesi’nde bulunan ve Perili Köşk olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü, İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) büyüleyici yapılarından biridir. Boğaz Köprüsü’nü cepheden gören tarihi köşk, 1910’lu yıllarda, döneminin önemli tüccarlarından biri olan Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.

I.Dünya Savaşı başlayınca, hem kalifiye eleman bulunamaması hem de Yusuf Ziya Paşa’nın işlerinin bozulması dolayısıyla yapının inşaası yarım kalmıştır. Koşullar ağırlaşınca Yusuf Ziya Paşa ailesi ile Mısır’a gitmiş; I.Dünya Savaşı’nın bitmesinin ardından İstanbul’a geri dönmüştür. Paşa, ikinci eşi Nebiye Hanım ve Nebiye Hanımın ilk eşinden olan kızları Sabiha ve Melek ile birlikte, vefat ettiği tarih olan 1926 yılına kadar köşkün 4.katında yaşamış; 1.katını ise kiraya vermiştir. Onun ölümü sonrasında da ailesi 1993 yılına kadar köşkte ikamet etmiştir.

Bu yıllarda tepesindeki kuleyle birlikte 6 kat olan köşk, inşaatı tamamlanamayan ve boş kalan ikinci ve üçüncü katları yüzünden, çevrede “Perili Köşk” diye anılmaya başlanmıştır. 1993’te Gümüşhaneli Basri Erdoğan tarafından satın alınan ve akabinde restorasyona alınan köşk, hem fay hattı üzerinde yer alması hem de harap durumda olması dolayısıyla Anıtlar Kurulu’nun aldığı kararla, aslına uygun şekilde yeniden yapılmak üzere yıktırılmıştır. Çalışmalar esnasında, kaya zeminin altında sonradan toprakla doldurulmuş 3 kata rastlanmış, böylece dışarıdan 6 kat olarak görülen köşk, kurulun onayıyla 9 kat olarak yeniden inşaa edilmiştir.

Garajı ve kulesiyle 10 kat olan “Yusuf Ziya Paşa Köşkü“, 1 Mayıs 2002 tarihinde Borusan Holding’e kiralanmıştır. 2002’de 25 yıllığına kiraladığı Perili Köşk’ü, 6 milyon dolara yeniden restore ettiren Borusan Holding, tarihi binanın dış görünüşünü aynen korurken, iç mekanlarda modern bir iş ortamı oluşturmuş; projeyi mimar Hakan Kıran gerçekleştirmiştir. Cephenin taş ve tuğla kaplaması özgün haline sadık kalınarak yapılmış, tuğla kaplama malzemesi, İngiltere’den ithal edilmiştir.

Binanın mimarisi kadar içine de önem veren Borusan, uluslararası pek çok sanatçının Perili Köşk için özel olarak yaptığı eserlerle birlikte, Borusan Holding koleksiyonun önemli bölümü de buraya taşımıştır. Borusan’ın Perili Köşk’de gerçekleştirdiği ışık tüpü uygulaması ise Türkiye’de ilk ve tek örnektir. Dekorasyon amaçlı da kullanılan bu ışık tüpü ile geceleri binada, 1400’ü aşkın renkle aydınlatma yapılabilmektedir.

 

perili_kosk_rumelihisari_yusuf_ziya_kosku

 

 

 

 

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

2 comments

ebru

bence yok böyle bir şey

gülay

Rahmetli dedem Yusuf Z. Paşanın yaveriymiş.
Nebiye hanım Paşanın koruması olan polisin eşiymiiş.Nebiye hanımın kocası ölünce Paşa Nebiye hanıma talip olmuş.Nebiye hanım olağanüstü güzellikteymiş perili köşk bu sebeple denmiş olabilir.Nebiye hanım Rize`lidir

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir