degisti.com

zamanla her şey değişir…

Venedik Sarayı

Venedik Sarayı

Venedik Sarayı, Beyoğlu’nda Tomtom Kaptan Sokağı’nda,İtalyan Lisesi’nin yanında yer alır. Beyoğlu’nun en eski elçilik binalarından biri olan Venedik Sarayı, daha önceleri Testa ailesine aitken,Venediklilerce Testa’lardan satın alınmış,1695’de bugünkü yapı inşaa edilmiştir.

1777- 1781 arasında elçilik görevinde bulunan Balyos Andréa Memmo, binayı yıktırıp yeni bir elçilik sarayı yaptırmak istemiş, ancak Venedik Hükümeti buna yanaşmamıştır. O da bunun üzerine mimarlıktan iyi anlayan  Polonyalı rahip Jean-Chrysos- Tome Orlovski ile işbirliği yaparak binayı tamir ettirmiştir.

Kendisi de mimarlığa meraklı olan Balyos Andréa Memmo,elçiliğin Venedik saraylarına benzer bir üslupta olmasına dikkat etmiştir. Orlovski’nin çalışmaları 1782 ortalarına kadar sürmüş ve sonunda bugünkü güzel bina ortaya çıkmıştır.

Venedik Sarayı 1853, 1887 ve 1891 yıllarında onarım görmüştür. 1897’de Campo Formio andlaşmasının imzalanması ve Napoléon Bonaparte tarafından Venedik Cumhuriyeti’ne son verilmesi üzerine yapı Fransız elçileri tarafından işgal edilmiş ve Fransızlarca kullanılmaya başlanmıştır.

  Viyana Kongresi ile Venedik Avusturya’nın payına düşünce,İstanbul’daki Venedik Sarayı bu kez de Avusturyalılar tarafından kullanılan bir yapı haline gelmiştir. Mondros Mütarekesi’nden sonra İstanbul İtilâf Devletleri’nce işgal edilinceye kadar Avusturya elçileri burada kalmışlardır. Bu dönemde Venedik Sarayı’nı elde etme imkânına kavuşan İtalyanlar, Nişantaşı’daki binayı elçilik olarak hiç kullanamamışlardır.

Bugün yapı, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi’nin, İstanbul’daki ikametgahı olarak kullanılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

ayfer

Bu yapının yerinde önceleri Beyoğlu’na adını veren Andre Gritti’nin evi bulunurmuş ki şimdilerde devam eden Muhteşem Yüzyıl dizisinin önceki bölümlerinde de kendisinden bahsedilmişti.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir