degisti.com

zamanla her şey değişir…

Bostancı İskelesi (Tarihi İskele)

Bostancı İskelesi (Tarihi İskele)

Bostancı İskelesi,uzun bir rıhtımın uç kısmına 1912–1913 tarihinde inşaa edilmiştir. Mimarının kim olduğu konusunda bir kayda rastlanmamakla beraber yapı Neo-Klasik dönemi yansıtmaktadır. İskelenin,Haydarpaşa İskelesi, Beşiktaş İskelesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/303) gibi örneklere dayandırılarak, Mimar Ali Talat veya Mimar Vedat Tek tarafından yapılmış olduğu düşünülmektedir. Kitabesi üzerinde “Bostancı, Ketebehu Mehmed Emin Sene 1331” yazmaktadır.

İskele tek katlı, yığma tekniğinde, taş ve tuğladan, kare planlı olarak inşaa edilmiştir. Ana binada küçük bir holün çevresinde karşılıklı olarak sıralanmış dört oda vardır. Bu odalardan sağ taraftaki ikinci oda bekleme salonu, diğer üç oda ise memur odası olarak kullanılmaktadır. Deniz cephesindeki üç gözlü revağın, orta kemerin hizasında yükseltilmiş ve konsollarla desteklenmiş olan bölümü üzerine, kasnaklı bir kubbe oturtulmuştur. Yapının diğer bölümleri kırma çatı ile örtülmüştür.

İskelenin bir özelliği de, iç kapılarında ve dış cephesindeki pencerelerde, profilli Bursa kemerlerinin kullanılmış oluşudur. Binanın iç mekan bezemelerinde alçıya ve çini panolara yer verilmiştir.

Bostancı İskelesi 1980’li yıllarda onarım görmüş; bu onarım sonrasında bezeme özelliklerinden kısmen de olsa uzaklaşılmış, bazı çinilerinin üzeri badana ile örtülmüştür. Yapı için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca konulmuş “Eski Eser Şerhi” bulunmaktadır. Bostancı-Eminönü Hattı’nda sabah-akşam yapılan seferlerin yanı sıra, Bostancı-Adalar Hattındaki seferler de yaz aylarında daha da yoğunlaştırılarak bu iskeleden yapılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir