degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beşiktaş Akaretler

Beşiktaş Akaretler

İstanbul’un Beşiktaş(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) ilçesinde yer alan Akaretler,adını Akaretler evlerinden almıştır.  Abdülaziz tarafından mimar Sarkis Balyan’a inşaa ettirilen Akaretler evlerinin yapımına, 1874-1875 yılları arasında başlanmıştır.

138 konut biriminden oluşan Akaretler sıra evleri kira konutu olarak tasarlanmış ve bu evlerden gelecek kira geliri ile Aziziye Camii’nin yapılması planlanmıştır. Akaret kelime anlamıyla “gelir getiren mülk” demektir.

Akaretler sıra evleri, Beşiktaş ve Maçka arasında, Şair Nedim ve Süleyman Seba Caddelerinin birleştikleri bölgede eğimli bir arazide kurulmuştur ve İstanbul’daki sıra evler tipinin önemli bir örneğidir.

1891’de İstanbul’a gelen ünlü saray ressamı Fausto Zonaro, bu sıraevlerden bugün 50 numaralı olanda bir süre yaşamıştır.

1892’de, dönemin Maarif Nazırı Zühtü Paşa’nın da katılmış olduğu bir törenle Akaretler’de,  aşiretlerin yoğun olduğu bölgelerin saltanata bağlı kalmasını sağlamak amacıyla Aşiret Mektebi açılmıştır.

Akaretler_Asiret_Okulu_ogrencileri_19._yy_eski_Istanbul

Sıra evlerden 36 numaralı evin ayrı bir önemi vardır. Burası Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde kiraladığı ilk evdir. 1912-1919 arasında Atatürk bu evde sık sık kalmış;annesi Zübeyde Hanım,kız kardeşi Makbule Atadan ile manevi oğlu Abdurrahim Tunçak da bu binada kiracı olarak ikamet etmişlerdir. Bina, 13 Haziran 1970 yılında, Beşiktaş Ruh Sağlığı Merkezi ve Gündüz Hastanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. 3 katlı, 540 metrekare kullanım alanına sahip ev, bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı “Mustafa Kemal Müzesi”dir.

İstanbul’daki sivil mimarinin en güzel örenklerinden biri olan neoklasik üsluptaki bu evler, 1987 yılında Net Holding tarafından yap-işlet-devret modeli ile 49 yıllığına kiralanmış, çeşitli bürokratik engeller, kiracıların tahliyesindeki zorluklar gibi nedenlerle proje yarım kalmıştır. 1998 yılında mimar Münir Alpaslan tarafından proje kapsamında bazı evler bitirilmiş fakat maddi sorunlar nedeniyle projeye yine ara verilmiştir. 2005 ‘de, evlerin mülkiyeti Serdar Bilgili tarafından satın alınmış ve proje kaldığı yerden devam etmiştir.

19Mart 2008′de açılışı yapılan evlerle, bölge kısa bir süreliğine Nişantaşı’ndan sonra İstanbul’un ikinci moda merkezi olmuştur.Dünyanın ünlü markaları bu sıra evlerde mağaza açmış ama iş yapmayan bu mağazalar zamanla tek tek kapanmıştır. Bugün Akaretler İstanbulluların eğlence ve sanat  yaşamında önemli bir yere sahiptir.

Adminden Not:

2010 yılında Akaretler’de açılan Mustafa Kemal Müzesi’ni evime yürüme mesafesinde olmasına rağmen maalesef ilk kez bu ay ziyaret edebildim. Düşündüğümden büyük bir alanı kaplıyordu müze ama içerik açısından yetersizdi. Ben Atatürk ile ilgili bazı kişisel eşyalar göreceğimi düşünmüştüm burada, belki de bu yüzden hayal kırıklığına uğradım.

DİKKATİMİ ÇEKEN BİR HUSUS DA, müzenin adının sadece ve sadece Mustafa Kemal olması… Mustafa Kemal sanki sıradan bir vatandaş…Mustafa Kemal Atatürk Müzesi ya da Atatürk Müzesi gibi isimler bekliyor insan. Ki olması gereken de bu! 

Müze haftaiçi hergün 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Adminden Not: 

Pera Müzesi Oditoryumu’nda Prof.Dr.Afife Batur tarafından 01.12.2011tarihinde verilen “İstanbul’da Sıraevler Modellemesi ve Akaretler” isimli sempozyumda, sitemiz üyesi ve kültür-sanat dostu İsmail Özkahraman’ın bizler için almış olduğu bazı notları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Osmanlı’da sıraevler yapımına; alımgücü yetersizliğindeki artış, tersane, tütün fabrikası, feshane gibi yeni üretim tesislerinin açılması, yangına karşı kagir bina, gayrimüslim ve levanten zümredeki zanaatkar ve işçiler için hayır tarzında konut yapımına yönelme gibi nedenler temel oluşturmuştur.

 Bugün bazı görkemli apartmanlarda bile görülmeyen mimari kaliteye sahip bu sıraevlere, 1978 yılına kadar İstanbul’da özellikle Kasımpaşa, Kuzguncuk, Üsküdar, Moda, Arnavutköy, Kurtuluş ve Taksim’de rastlanmaktaydı. Ayrıca Beyoğlu-Tımarcı Sokağı’ndaki ve Kumkapı-Behram Çavuş Sokağı’ndaki sıraevler de görkemlidir. Keza Fener ve Balat’daki evler de.

 1978 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından, “İstanbul’da sıraevler” araştırması başlatılmış ancak 1980 olayları nedeniyle bu araştırma yarım kalmıştır.

Sayın İsmail Özkahraman, bizimle bu konuda değerli birçok bilgiyi paylaşmıştır ama bunlar Akaretler değil de daha çok sıraevler modellemesinin dünyadaki örnekleri hakkında olduğu için burada paylaşamıyoruz. Kendisine, gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.

 

Gezi_Parki_protestolari; Akaretler; 8_Haziran_2013

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

8 comments

eser

Eski binalarin yenilenmesiyle cok guzel bir gorunume burunmus akaretler , hayran kaldim.

arman

Istanbulu cok bilmiyen biri olarak sitenizden epey yerleri tam teferuatli ogrenmis bulunuyorum, sonsuz tesekkurler

nazan aydın aybat

eski İstanbul u cok merak eden biri olarak boş oldugum her zaman siteyi gezmekteyim ve yakınlarıma da önermekteyim.Keşke eski İstanbul müzesi olsa çok büyük eksiklik bence .Bizanstan günümüze İstanbul müzesi harika olurdu.Atatürk müzesine bende gitmedim en yakın zamanda gidicem.Aynı zamanda Türkiye yi türkiye yapan Atatürkün de adam akıllı bir müzesinin olmayısıda çok büyük ayıp.Bu güzel çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum ve devamını diliyorum.

petro

istabulu 3bucuk millonunu yasiyanlar hic bir zaman unutamaz

ayhan

evet şair nedim caddesi 28 numara 2.kat yaklaşık 10 yıl oturduk ilkokul ve orta okulu beşiktaşta okudum şimdi bakıyorumda zaman çok hızlı ve acımasız ama herşeye rağmen yaşananlar çok güzel o zamanlar ki komşuluk arkadaşlık ve 56lar oyun alanımız ancak burada yaşayanlar bilir hele nüfus sayımları ooo sokağa çıkma yasağı o zamanlar caddeler çocukların, özledim o zamanları herzamanda özleyecem 25 yıl geçmiş dile kolay çeyrek asır..

zeynep

Bende büyükbabamdan bu yana Beşiktaş lıyım. Ortaokulu bende Anafartalar ortaokulunda okudum. Artık ne yazık ki yok. 56 okulumuzun bahçesi idi.Bu şehre ait bizlerden kaç kişi kaldı ki…

Piraye

Babaannem bu evlerden birinde 1913 yılında doğdu. Maalesef bu evlerde yaşayanlar hakkında fazla bilgi bulamıyoruz. Bilgisi olanlar varsa yanıt verebilirse çok sevinirim.

Teşekkürler

Ali Cüneyt Çetin

1977-1979 yılları arası 83 numarada oturduk. 3 katta.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir