degisti.com

zamanla her şey değişir…

Edirnekapı

Edirnekapı

Edirnekapı,İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan semtlerden biridir. İstanbul’un yedinci tepesinde kurulan ve ana yerleşmesi surlar içinde kalan Edirnekapı, adını buradaki sur kapısından almıştır. Marmara Denizi’nden Haliç’e kadar uzanan bu surlar Theodosios surları dır.

Bizans döneminde şehrin 10.bölgesi olan Edirnekapı, Kharsia Pyle veya Polikhandria olarak adlandırılıyordu. Osmanlı İmparatorluğu devrinde ise bölge, Edirne karayolunun başlangıç noktası olması sebebiyle Edirne Kapısı olarak isimlendirilmiştir. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453’de Edirnekapı’dan İstanbul’a girmiştir.

Aynı zamanda, İstanbul fehtedildikten sonra şehirde kurulan ilk Türk mahallelerinden biridir Edirnekapı.

Köklü bir geçmişi olan Edirnekapı’da birçok tarihi yapı mevcuttur. Edirnekapı surları(http://www.degisti.com/index.php/archives/781), Mihrimah Sultan(http://www.degisti.com/index.php/archives/9712) ve Neslişahkadın camiileri, Kalın Alipaşa, Küçük Ahmetağa çeşmeleri, Otakçılar mescidi bunlardan sadece birkaçıdır.

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

14 comments

Herman Hovagimyan

Dogma buyume Topkapiliyim.Istanbulun fethinde ilk acilan kapi Edirnrkapi degil Topkapidir ve Osmanli bayragi da Bayrampasaya inen yokusun uzerinde halen mevcut olan Rum Kilisesinin karsisindaki yuksek kalenin en ust noktasina dikilmistir. 1953 senesinde kutlanan Istanbulun fethinin 500 uncu yilinda Mehter Takimi gostertilerini Topkapida yapmistir ve hatta sembolik olarak ta Turk bayragini yukarida yerini tarif ettigim kalenin uzerine cekilmistir. Edirnrkapida ise Imparator Konstantin sehit dusmustur.

    Admin

    Sayın Hovagimyan

    Dikkat ederseniz ben cümlemde kesin bir ifade kullanmamışım; söylenmektedir kelimesiyle cümlemi bitirmişim. Çünkü elimdeki birkaç kaynak ilk kapının Topkapı’dan açıldığını yazsa da, daha fazla kaynak Edirnekapı’dan açıldığını yazmaktadır.

    Konstantin’in ölümü konusunda ise ilk kapının nerede açıldığı konusundan da daha çok rivayet dolaşmakta etrafta. Ama haklısınız kesin olan birşey var; o da konstantinin öldürülme yeri Edirnekapı’dır. Kendisi kılık değiştirirp şehirden kaçarken, Türk askerleri tarafından Edirnekapı surlarında öldürülmüştür. Başka bir rivayete göre ise konstantin şehirden kaçarken, Edirnekapı’da kendi askerlerinin ayakları altında ezilerek ölmüştür. Kısacası bu rivayetleri çoğaltmak mümkün…

Taner Günev

Eyüplüyüm (1948), oturduğumuz yer Nişancı mahallesi Davutağa’idi. Her cumartesi günü Davutağa’dan yürüyerek Edirnekapı2ya gelir ve tranway ile Gülhane Parkına giderdik. Dönüşümüz yine tranwayla olur ve Edirnekapı2dan sonra (şimdi Eyüp Köprüsü bağlantı yollarının yer aldığı bölümde yer alan mezarlıklar arasındangeçerek (çünkü, kısa yoldu) Davutağa’ya geri dönerdik. Çok korkardım. babamın elini hiç bırakmazdım.

Eskiden Kanal 7 (değiştimi bilmiyorum) yerinde spor sahası vardı. Semt takımımız Şafakspor’du. Münzevi de uçurtmauçurur, kandil geceleriiki arkadaş birleşsek hemen mahalledeki bir evin kapısına gider “yağlı kapı-ballı kapı- arkası boyalı-….’ın kapısı” der, evsahibinden kuruş veya lokum vermesini beklerdir. Çok ama çok yazacak şey var. Güzel günlerdi.

    Kemal

    Taner bey çocukluğum kara gümrükte geçti 27 nci okul denilen taş mektepte okudum 1947 doğumluyum aynı yıllarda aynı yerlerde çocukluğumuz geçmiş.Çok sevdiğim bir arkadaşım şu anda mobilyacılar çarşısı ile edirne kapı arasında MEZARLIKLAR AARASINDA ahşap bir evde otururdu, Adı ORHAN ÜŞENMEZ di. tanır mısın? ondan haber almayı çok isterim. İyi günler

      Taner Günev

      Kemal Kardeşim,
      Sorunu yeni okudum. Maalesef Tanımıyorum. Eskileri hatırlamaya çalışıyorum. Eski mahallede Apdi Bakkalı hatırlıyorum. Yoğurtçu Hasan Efendinin omuzunda asılı iki tepsi yoğurtla saatte 60 km hızla sokakta yürüdüğünü, tabağı vaktinde kapıp sokağa çıkmassan onu kaçırdığımızı bugün bile hatırlıyorum. Sağ olanlara huzurlu günler, ölmüşlere rahmet diliyorum.

      M.Ercüment Yüzgen

      Ben de 1947 doğumluyum ve 27. ilkokulu bitirdim.Orhan Üşenmez sınıf arkadaşımdı. Rahmetli olduğunu duymuştum seneler önce. Nur içinde yatsın. Allah kalanlara uzun ömürler versin.

olcay ışıksal

sevgili EDİRNEKAPILILAR ben doğma büyüme edirnekapı niyazi mısri sokaklıyım.1944 doğumluyum.1962 senesine kadarda orada ikamet ettik taki fatih akşemseddin cad.taşınana dek.şu anda almanyada ikamet ediyorum. ama nevarki komşulukların insani yönünün tavan yaptığı o sokağı hala özlüyorum.izinde iken tekrar gittiğimde ağlamamak için kendimi zor tuttum çünkiherşey yerle bir olmuştu .kısmetse busene tekrar gidip oraların ne hale getirildiğini tekrar görmeyi arzu ediyorum.daha anlatacak çok şey var anı olarak ama bir dahaki sefere herkeze bol selam.

h.dinçer

1942 karagümrük doğumluyum.
Nşancı Mehmetpaşa ilk okulu ve karagümrük orta okulunda okudum.Zincirlikuyu hamamı, Aysu ve Çiçek sinemaları en çok gidilen yerlerdendi. o günkü mahalla arkadaşlıkları her zaman özlenir.
bayram namazlar Edirnekapı camiinde kılınır. surlsrın önünde bayram vaazı dinlenir ve edirnekapı mezarlığı ziyaret edilirdi. karagümrük metdanındaki bayram yerinde salıncaklara binilirdi. v.s. tüm fatih, karagümrük ve edirnekapılılara selam ve sevgiler. bu arada vefa stadını da unutmamak lazım.

AHMET AYKAN

Kıymetli Abilerim ve Amcalarım Çok Güzel Çocukluklarınız Gençlikleriniz Olmuştur. Acısı ve Tatlısı İle Ama Güzel İstanbulun O Halleri Özlenir. Kamuran Sağol u tanıyanlarınız varmı bize anlatırdı. Edirne Kapının Dışında Lahana Marul yerdik… Sıhatler Hayırlı Ömürler Dilerim.

olcay ışıksal

sayın ahmet aykan anlatılanlar doğru Edirnekapı Topkapı arasında surların dşındaki yolun Beylerbeyi denilen yerdeki kır kahvesinde piknik yapılır bayrak dalgalanan marul tarlasından sıkı göbekli yağlı marullar büyük bir iştahla yenilirdi.buarada mısır zamanı gelincede mısır tarlasında yenilen sütlü mısırlarıda hatırlatmak zorundayım.neyse gedimi yine o günlere kaptırdım.heskeze saygılar sevgiler.

    çetin açar

    değerli kardeşim bende 27. mektep mezunuyum.orhan çok sevdiğim bir kardeşimdi .çileli bir hayattan sonra vefat etti rabbim rahmet eylesin. futbolu çok severdi.saygılar

      isiksal

      sevgili arkadaşım çetin bugün tesadüfen senin yazını okudum .turgaydanda telefonunu aldım .TR.YE gelince seni muhakkak arayacağım.selamlar.ayrıca yerinde yeller esen tüm tekke sok.(niyazi mısri sok)tan eski komşulara selam olsun.

Dilek

Degerli edirnekapililar bende edirnekapi dogumluyum 1967 liyim ve orhan abiyi cok iyi tanirim. Rahmetli abim genc yasta vefat etti. Pek kimsede kalmadi zaten eskilerden. Ulasmak ve konusmak isteyen olursa beklerim mutlaka bana ulasin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir