degisti.com

zamanla her şey değişir…

Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi

Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi

Bir Ermeni Gregoryen kilisesi olan Surp Takavor Kilisesi Kadıköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/524)çarşısında,Muvakkithane Caddesi’nde yer alır. 1720 yılında inşaa edilen kilisenin adına ilk olarak Sarkis Hovhannesyan’ın “Başkent İstanbul’un topografyası “isimli çalışmada rastlanmıştır.

Hovhannesyan’a göre burada “Surp Asdvadzazin” isimli, içinde Surp Takavor’a adanmış küçük bir şapelin bulunduğu, harabe bir kilise varmış. Bu yapı Patrik Abraham zamanında,Harutyan Amira Nordukyan’ın maddi katkıları ile tamir edilmiş ve 4 Temmuz 1814 de ibadete açılmıştır.

Ağustos 1855 tarihinde yanan bu kilise, Erzurumlu Murat Garabetyan’ın maddi yardımları ve Mıgırdiç Kalfa‘nın hazırladığı proje doğrultusunda yeniden inşaa edilmiş; Aziz Kral anlamına gelen”Surp Takavor” adı ile 1858 tarihinde ibadete açılmıştır. 1862’de vefat eden Garabetyan ve sonrasında da eşi,kilisenin avlusunda bulunan mabede defnedilmişlerdir.

1936 ve 1978 yıllarında da onarım gören kilise, klasik Ermeni mimarisinden farklı olarak kapalı haç planında inşaa edilmiştir. Orta mekanının üstü yüksek kasnaklı bir kubbe ile örtülüyken,haçın kolları kiremit çatı ile kaplıdır. Genel olarak sade görünümlü kilisenin sadece giriş cephesi kesme taş ile kaplanmıştır. Gotik üslupta yapılmış olan küçük çan kulesi, yapıda kubbe ile beraber dikkati çeken ikinci unsurdur.

Adminden Not: 27.10.2011′ de kiliseye gittiğimizde, avlusunun haftaiçi hergün saat 17:00’ye kadar herkese açık olduğunu öğrendik. Ancak  kilise  şu anda kapalı, içinde restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

2 comments

ŞÜKRÜ KAYA

1944 Erzincan doğumluyum babamdan duyuduğumuza göre köyümüzde Ermeni vatandaşlarımızda yaşıyormuş bunlar köyden göç ederken dedeme köydeki kiliseyi vermek istiyorlar dedem bunu bir şartla kabul ediyor ve diyorki bana parayla satmak istiyorsanız ben ibadet yerini parayla almam ama hayatım boyunca imadet yeri olduğu için hiç bir şey koymadan temizliğine bakarım bizler istanbula geldik tabiki şimdi çok bakımsızdır.Benim öğrenmek istediğim bu kiliselerin tarihleri hakkındadadır nasıl bilgi edineceğimi bu konuda kimlerle temasa geçmem gerekeceğini bilgilendirirseniz sevinirim

    Admin

    Sayın Şükrü Kaya,

    http://www.degisti.com ‘ un öncelikli amacı, İstanbul’un tarihi yapılarını ve semtlerini araştırıp, dünden bugüne gelişimini, fotoğraflar yardımıyla aktarmaktır. Hakkında bilgi edinmek istediğiniz kilise ya da kiliseler bizim araştırma konumuz olmamakla birlikte elbette size yardımcı olmak isteriz. Ancak yazınızda hiçbir ayrıntıya değinmemiş, sadece ili belirtmişsiniz.

    En basitinden herhangi bir arama motoruna Erzincan’ daki kiliseler diye yazarsanız; istediğiniz bilgilere ulaşabileceğinizi düşünüyoruz. Maalesef kendilerini Batı Ermenistan hayaline kaptırmış sözde vatandaşımız olan birçok kişi halen mevcut. Sadece hayallerinde kalacak olan haritanın sınırları içerisindeki heryer hakkında da detaylı bilgiye sahipler. İnternet üzerinden, bu bilgileri de zaten paylaşıyorlar. Öğrenmek istediklerinize bu siteler üzerinden ulaşabilirsiniz.

    Ayrıca Prof. Dr. Pars Tuğlacı’ nın ” Tarih Boyunca Batı Ermenileri ” isimli kitabına da bakabilirsiniz. Kitapta özellikle Erzincan’ daki Ermeni kiliseleri ile ilgili bir bilgi mevcut mu emin değiliz ama bu kaynak Ermenilere ait mimari eserleri detaylı bir şekilde aktarmaktadır.

    Bilgilerinize…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir