degisti.com

zamanla her şey değişir…

İsmail Ağa Kahvehanesi

İsmail Ağa Kahvehanesi

Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_19._yy_eski_Istanbul

İsmail Ağa Kahvehanesi, Kanlıca İskelesi’nin hemen yanında yer alır. 1892 yılında inşaa edilen ayrık nizam, tek katlı, 42m2 , ahşap/bağdadi bina, Kanlıca’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/6873) yoğurdun asırlık adresi olarak bilinir.

Birçok kere tamir görmüş; iç tavan kornişi ampir, dış pencere  kornişi eklektik kabartmalarla bezenmiştir. Kiremitli, kesik piramidal çatısı saçaklıdır. Saçak altında ahşap furuşlar (Ki bu furuşları Ortaköy Gazi Osman Paşa  Yüzme İhtisas Kulübü ile Yeniköy  Sait Halim Paşa Yalısı’nda da (http://www.degisti.com/index.php/archives/5947) da görürüz.) ve giyotin tarzı ikili, dikdörtgen pencereler görülmektedir. Kuzey yönündeki beş pencereden ilki, eşikten kapı haline dönüştürülmüş, böylece içte ve dışta bütünlük sağlanmıştır.

Yapı, pencereleri, kenar bordürleri ve plan ölçeği ile özgündür. Ancak tekne tavan birçok defa yenilenmiş, dış boyası sık sık değiştirilmiştir. Osmanlı kiremitleri Marsilya tipine çevrilmiş, eski kahve ocağı da bozulmuştur.

Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_Istanbul

27.08.1974 günü, kahvenin sahibi olan Şevket Sipahioğlu şunları söylemiştir: “ Tapu kaydına göre Sultan Mahmut vakfından 81 sene evvel Lütfi Bey adında bir zat, güneyindeki şimdi yerinde beton basit bir bina bulunan yalı ile beraber bu kahvehaneyi yaptırmış. İsmail Ağa burayı satın alarak işletmeye başlamış.  “Boğaziçi Konuşuyor” da Cabir Vada, kahvede 1945 yılında tarih levhasının da bulunduğunu kaydediyorsa da bu levha kaybolmuştur. İsmail Ağa ölünce kahvehane oğlu olarak bana intikal etti.”

Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_1993_Istanbul

Hala kahvehane olarak adlandırılsa da bugün bir kafe olarak hizmet veren yapı, özellikle haftasonları sadece İstanbulluları değil yabancı turistleri de ağırlamaktadır.

Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_Subat_2012_Istanbul

Subat_2012_Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_Istanbul

Kanlica_Ismail_Aga_Kahvehanesi_4_Nisan_2012_Istanbul

 ismail_aga_kahvehanesi_kanlica

 

kanlica_ismail_aga_kahvehanesi_2015

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş, İstanbul 2006,s.85

istanbulkulturenvanteri.gov

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir