Gülhane Parkı Alay Köşkü
Alay Köşkü,Gülhane Parkı‘nın Divanyolu(http://www.degisti.com/index.php/archives/4132) üzerindeki girişinin solunda,Topkapı Sarayı’nı(http://www.degisti.com/index.php/archives/956) çeviren Sur-ı Sultani’nin devamı olan surun köşe kulesi üstünde yer alır. Gülhane Parkı’nın içinden geniş bir rampa ile çıkılan köşk yuvarlak bir hünkar salonu ile hizmet binalarından oluşmaktadır. Padişahların geçit alaylarını seyretmeleri için yaptırılmış olan köşk,aynı zamanda halkın padişahları selamlama fırsatı bulduğu köşk olması dolayısıyla“Selam Köşkü” olarak da adlandırılmıştır.
Alay Köşkü’nün bulunduğu yerde daha önceleri, II.Murat Han döneminde yaptırılan ahşap bir köşk bulunuyordu. Bugünkü Alay Köşkü, Hattat Keçecizade İzzet Molla tarafından yazılmış kitabesinde belirtildiği üzere ,II.Mahmut tarafından 1819-1820 tarihinde yaptırılmıştır.
Dolmabahçe Sarayı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/416) yapılmasından sonra Alay köşkü işlevini Pembe Köşk’e devretmiş ve yakınındaki telgrafhaneye verilmiştir. Telgrafhane buradan taşınınca bir süre boş kalan Alay Köşkü,Cumhuriyet döneminde de değişik işlerde kullanılmıştır.
1938 yılında Topkapı Sarayı Müdürlüğü’ne bağlanan köşk, 1960’da oldukça kapsamlı bir onarım geçirmiş ve bazı bölümleri kaldırılmıştır. Dış cephesi mermer kaplı Ampir üslubundaki yapının, üzerleri kabartmalı yedi cephesi bulunmaktadır. Kubbesi üstü 12 dilimli bir külahla örtülü olan köşkün, pencereleri demir parmaklıklarla süslüdür. Kubbesinin içi ve sofasının tavanı kalem işleriyle bezenmiştir.
ayfer
Sanat Tarihi eğitimi almış olmam hayal gücüyle de birleşince o yoldan her geçişimde bir minyatür sahnesi canlanır gözümde ve padişah el sallar, resmi geçitteki bizlere, Alay Köşkü’nde…