degisti.com

zamanla her şey değişir…

İngiltere Başkonsolosluğu Binası

İngiltere Başkonsolosluğu Binası

 

İngiliz Konsolosluğu Binası, Beyoğlu Tepebaşı’nda Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alır. “Pera House” olarak da adlandırılan bu bina büyükelçilik olarak inşaa edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da konsolosluk olmuştur. Binanın tarihi 19. yüzyıla dayanmaktadır. III.Selim’in emriyle 1801’de dönemin İngiltere büyükelçisi Lord Elgin tarafından inşaa ettirilen ilk bina, 1831 yılında yanmıştır. Sir Charles Barry  ve William James Smith’in 1844’de yapımına başladığı bugünkü bina ise 1850’li yıllarda tamamlanmıştır.

Yapının bulunduğu arazi 19. yüzyıl öncesinde Fransızlar tarafından kullanılırken, 1800’lerin başında çıkan ve Beyoğlu’nu harabeye çeviren yangından sonra Fransızlar Tünel tarafındaki ‘Fransız Sarayı’na çekilmiş, bunun üzerine III. Selim sahipsiz kalan araziyi 1801′de İngilizler’e vermiştir. Ahşap olarak inşaa edilen ilk İngiliz elçilik binası 1831’de çıkan bir yangında kül olunca; elçilik geçici olarak Tarabya’ya taşınmış, 1850 yılında “Anglo-İtalyan” üslubundaki, 3 katlı bugünkü elçilik binasına geçilmiştir.

Bina 1870’de çıkan bir yangında kısmen hasar görmüş, 1872-1873 yılları arasında restore edilmiştir. Bu çalışmalarda yaklaşık 38 bin sterlinin harcandığı yapı, 2000 yılında geçirdiği bir yangın sonrasında tekrar restorasyona alınmıştır.

2000 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının bitmesine 9 hafta kala; 20 Kasım 2003’de, konsolosluk binasına bir terör saldırısı düzenlenmiş ve aralarında başkonsolos Roger Short’un da bulunduğu 18 kişi bu saldırıda ölmüştür.

Bu üzücü olaydan sonra bile başkonsolosluk binayı elinde tutmak istemiş, bu nedenle binada restorasyon yeniden başlamıştır. Beklenen İstanbul depremine karşı bina İngiliz ve Türk uzmanlar tarafından incelenmiş, yapılan sismik araştırma sonucu binanın balo salonu, duvarları ve zeminindeki bağlantı yerleri de dahil olmak üzere bütün hassas noktaları güçlendirilmiştir.

Yapının çevresine yeni bir güvenlik duvarı inşaa edilmiş, bahçesi yeniden düzenlenmiş, pencereleri patlamaya karşı dayanıklı hale getirilmiş, tamamen cam olan ve merkez avluya bakan çatı katı özel olarak dizayn edilen “plastik yastık” tekniği ile yapılmıştır. Çalışmalar sırasında, binanın 19. yüzyıldan kalan ve üç örneği de Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan avizeleri korunmuştur.

İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu Binası, restore edilmesinin ardından Ekim 2004’de, Prens Charles’ın da katıldığı resmi bir törenle açılmıştır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir