degisti.com

zamanla her şey değişir…

Mısırlı Fuat Bey Yalısı – Baltacıoğlu Yalısı

Mısırlı Fuat Bey Yalısı – Baltacıoğlu Yalısı

 

Mısırlı Fuat Bey Yalısı ya da Baltacıoğlu Yalısı, Yeniköy’de Köybaşı Caddesi üzerinde 111 numarada yer alır. XVIII.yüzyılın son çeyreğinde inşaa edildiği düşünülen yalı, Neobarok üsluptadır. Sultan Abdülhamit’in damadı Fuat Bey tarafından yaptırılmıştır.

İlk hali kargir zemin kat üzerine, ahşap iki katlı ve kiremit çatılı olan yalının, eni 15m. boyu 25m. ‘dir. 1574.23m2 arsaya sahip yalının yüzölçümü 375m2 ‘dir. Deniz cephesinden bakıldığında, Yeniköy iskelesinin solundaki ikinci yapıdır.Eski halinde  uzunlamasına ve genişlemesine iki akslı, klasik yalı planına sahip olan yapının,iki yandan merdivenlerle çıkılan dört beton sütunlu sahanlığı vardı. İki giriş kapısı da, biri  camlı diğeri camsız olmak üzere ahşaptı.

Yalının mülkiyeti Fuat Bey’den sonra Mısırlı İhsan Bey’e geçmiştir. Bir dönem yapının sahibi olan Ankaralı Muradoğlu ailesi ise yalıyı Borankay ailesine satmıştır. 1970-1980 arası Boronkay’lara ait olan yalıyı, 1980’de M.Özkan satın almıştır. Yalı 1982-1985 yılları arasında zemin katına kadar yıktırılmış,dış görünüşü genel olarak korunarak, yeniden inşaa edilmiştir.  Taş servis katı ve pencereleri değiştirilmiş,ortadaki rıhtıma çıkış camekanı ve servis katının bölmeleri kaldırılmış; bir yüzme havuzu yaptırılmıştır.

Bugünkü bina, betonerme karkasla yenilenmiş bir oteldir. 2.5m. yüksekliğindeki bodrum katın altına bir yenisi daha ilave edilmiş, 5m.yüksekliğindeki zemin katın içine de galerili asma bir kat eklenmiştir. 3m. yüksekliğindeki birinci kat ise yatak odalarıyla çevrilmiş, bu katın üzerine bir de çatı katı yapılmıştır.

Yapının birinci katı, merdiven çıkması dışında kare planlıdır.T biçimi sofa etrafında odalar yer alır. Orta koridorun solunda mutfak, sağında merdiven ve lavabo bulunmaktadır. Birbirine geçilebilen öndeki iki odadan ön balkona çıkılır. Bu balkonun önceden beton olan sütunları bugün mermerdendir; tıpkı korkulukları gibi. Daha aydınlık olan üst katta ise biri mutfaka haline getirilmiş olan yedi oda bulunmaktadır.

Yalıda pencereler giyotin tipi, üç parçalıdır.  Cumba pencerelerinin üzerleri elips şeklindedir. Yapının ilk inşaasından kalma üç bacası bulunuyor.Neo-barok üslüpla yapılmış, çatısı bakır kaplamalı, bodrum+zemin kat+2 normal kat+çatı katı olan, ahşap kaplama betonarme yalı, dış görünüşüyle  Balyanların yapı tarzını  anımsatmaktadır.

 

 

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri II Avrupa Yakası, Kültür A.Ş., İstanbul 2006,s.211-214

Linkler:

http://www.hurriyet.com.tr

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir