degisti.com

zamanla her şey değişir…

Faik ve Bekir Bey Yalıları – İkiz Yalı

Faik ve Bekir Bey Yalıları – İkiz Yalı

 Faik ve Bekir Bey Yalıları ya da diğer bilinen adıyla İkiz Yalı, Yeniköy’de Köybaşı Caddesi üzerinde, Yeniköy İskelesi’nin hemen yanında yer alır. Sara Sultan tarafından ikiz kızları için mimar Raimonda d’Aranco’ya 1890-1895 yıllarında yaptırılmıştır.

400m2 yüzölçümüne sahip yalı, ahşaptan eklektik üslupta inşaa edilmiştir. Birbirine bitişik iki yapıdan müteşekkil yalı, üç katlıdır. İki yalı birbirine kapılarla açılır. Yalının güney bölümünü Faik Kurtoğlu, kuzey bölümünü Bekir Sıtkı Oyal satın aldıktan sonra bina Faik Bey ve Bekir Bey Yalıları olarak anılmaya başlanmıştır. İkiz Yalı’dan güney bölümü 1952’de Lütfiye Kurtoğlu’nun, kuzey bölümü 1967’de Müh.Adnan Ünlütürk’ün mülkiyetine geçmiştir.

Yalının dış cephesi üslubuna uygun olarak çok hareketlidir. Yapının iki köşesi, orta bölümlerden daha yüksek tutulmuş, böylece iki köşede birer kule görünümü oluşturulmuştur. Pencereler tek tipte olmayıp, ikiz üçüz şekillerde, birbirlerinden farklı stillerde yapılmıştır.

Eskiden altında iki dükkan bulunan yalının, altı bugün garaj olarak kullanılmaktadır. Yalıların her birine altı mermer basamakla girilir. İkiz Yalı’nın katları, deniz cephesinde geniş bir salon ve bunun iki yanındaki odalardan meydana gelmiştir. Yapının içine simetri egemendir. Girişinde bir oda, merdiven sofası, hela, mutfak ve kareye yakın iki oda yer alır. Her iki odanın önünde,kayıkhane kemerleri üzerinde, ahşap trabzanlı balkon vardır.

İkinci katta bir salon, üç oda ve önde ahşap art-nouva üslubunda bir balkon bulunur. Üst katta ise deniz cephesinde küçük,tek balkonlu bir oda, banyo, çatı odası ve minik bir oda daha vardır. Tavan yükseklikleri ilk iki katta 5m., üçüncü katta ise 4m.’dir.

 İkiz Yalı, geçirdiği değişikliklere rağmen, döneminin seçmeci üslubunu yansıtan Boğaz’ın önemli yapılarından biridir.

 

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri II Avrupa Yakası, Kültür A.Ş., İstanbul 2006, s.187.188

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

sevil sungoey-arıcıoğlu

Harikulade,sihirli yapılar.. Saraylı bir çerkez kadının torunu olarak dilerim bizden sonraki nesillerin de gözlerine ve ruhlarına hitap ederler..Beşiktaş-bebek’te doğmanın hazını bu eserlere bakarak yaşıyorum ve sizlere teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim… saygılarımla…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir