degisti.com

zamanla her şey değişir…

Ayaşlı Yalısı

Ayaşlı Yalısı

ayasli_yalisi

Münevver Ayaşlı Yalısı, İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Anadolu yakasında Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) İskele Caddesi’nde, yer alır. Münevver Ayaşlı tarafından 1936’da yaptırılan yalının mimarı Sedat Hakkı Eldem’dir.

Yapının bulunduğu yerdeki ilk yalıda, Sadaret (Başbakanlık) Müsteşarı Talat Bey, eşi, baldızı ve oğlu Fuat Bey ikamet etmiştir. Talat Bey, 1930’ların başında vefat edince, masraflarla başa çıkamayan ailesi yalıyı 1936’da, Nusret Ayaşlı ve eşi Münevver Ayaşlı’ya satmıştır. Eski yalının geçmişiyle ilgili maalesef sadece bu bilgiler mevcuttur.

ayasli_yalisi_ya_da_villasi

Bakımsızlıktan harabeye dönmüş olan yalı, mülkiyeti Ayaşlı ailesine geçtikten hemen sonra yıktırılmış, yerine bugünkü yapı inşaa edilmiştir. Eski yalının ahşap merdivenleri de atılmamış, yeni yapıda kullanılmıştır. Ayaşlı Yalısı, geleneksel yalı tipini yeniden yaşatmaya çalışan, iki katlı bir yapıdır. Üst katta sofa, ön ve arkada dışarıya açılmaktadır. Dört ince kolonla yükseltilen bu bölümler, düşey pencere düzenleriyle, iyi aydınlatılmış çıkmalar oluşturur.

Bugün yalı “Villa Bosphorus” isimli lokantaya ev sahipliği yapmaktadır.

villa_bosphorus_beylerbeyi_ayasli_yalisi

 

Kaynakça:

emlakansiklopedisi.com

arkitera.com

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir