degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Üsküdar ilçesinin(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) Beylerbeyi semtinde bulunan Beylerbeyi SarayıAbdülaziz Han’ın emriyle 1861-1865 yılları arasında, II.Mahmut’a ait eski ahşap bir sahilsarayın yerine yaptırılmıştır. Mimarı Sarkis Balyan’dır.

 Batı ve doğu üsluplarının bir arada kullanıldığı eklektik bir üsluba sahip olan saray, Harem ve Selamlık olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bodrum katıyla beraber 3 katlı olan sarayda, 3 giriş, 6 salon ve 26 oda bulunur. Selamlık bölümü, donatım ve süsleme açısından Haremlik bölümünden daha zengin tutulmuştur. Sarayın içindeki mobilyalar, halılar, perdeler ve diğer eşyalar olduğu gibi korunmuştur. Denize bakan cephesinde yer alan süsleri, bakımlı bahçesi, orta bölümdeki havuzlu salonu ve spiral merdivenleri dikkat çekicidir.

beylerbeyi_sarayi

Üst set bahçesinde bulunan havuzun çevresinde yer alan Sarı Köşk, saltanat atlarının barındığı döneminin en ilginç örneğini yaşatan Ahır Köşk ve eski saraydan kalan selsebilli Mermer Köşk, Osmanlı saray mimarlığının günümüze ulaşmış değerli yapılarındandır.

Sarayın ilginç bir özelliği de; Set Bahçeleri’nin altından geçen tarihsel tünelidir. II. Mahmut devrinden(1808-1839) kalan bu tünel, kıyı yolunun işlevini sürdürmesini sağlarken, aynı zamanda yüksek duvarların ötesi ile bahçelerin bağlantısını da kurmaktadır.

 Beylerbeyi Sarayı’nın bugüne kadar sadece Haremlik ve Selamlık bölümleri gezilebiliyorken, yapılan son çalışmalarla “Set Bahçeleri”, “Sarı Köşk”,” Mermer Köşk” ve “Ahır Köşk” de tümüyle restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır.

Saray, II.Abdülhamit Han’ın ömrünün son altı yılını hapis olarak geçirdiği(1912-1918) yer olarak da, Osmanlı tarihinde ayrı bir öneme sahiptir.

Beylerbeyi Sarayı’nın bahçelerinde ve tarihi tüneli içinde kafeterya ve satış reyonları oluşturulmuş; bu reyonlarda Kültür-Tanıtım Merkezi’nce hazırlanan tanıtıcı nitelikte kitap, kartpostal ve poster gibi yayınlar ve türlü hediyelik eşyalar satışa sunulmuştur. Ayrıca alınan izinlere bağlı olarak sarayda, ulusal ve uluslararası nitelikte resepsiyonlar düzenlenebilmektedir.

beylerbeyi_sarayi

beylerbeyi_sarayi_ekim_2015

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir