degisti.com

zamanla her şey değişir…

Ferruh Efendi Yalısı

Ferruh Efendi Yalısı

ferruh_efendi_yalisi_1969

Ferruh Efendi Yalısı, İstanbul Boğazı’nın( http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Anadolu yakasında, Kanlıca(http://www.degisti.com/index.php/archives/6873) sahilinde yer alır. XIX. yüzyılın ortalarında inşaa edilmiş olan ahşap/bağdadi yalı, harem ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Saray tefrişatçısı Ferruh Efendi’ye ait olan yalı, 1912’de Ahmet Tanrısever’in, ölümünden sonra da kızları Muhterem ve Mükerrem Tanrısever’in mülkiyetine geçmiştir.

ferruh_efendi_yalisi_kanlica

Doğum tarihi bilinmeyen İsmail Ferruh Efendi, 1840(1256) tarihinde İstanbul’da ölmüştür. Kırım’ın Özü şehrinden meşhur bir tüccarın oğludur. Ticaretin içerisinde yetişmiş olması, İstanbul’daki hububat depolarının yöneticiliğine getirilmesini sağlamıştır.

İki katlı Ferruh Efendi Yalısı’nın kuzeydeki harem bölümü ile güneydeki selamlığı, 1912 yılında yapılan esaslı bir tamirat sırasında birbirinden ayrılmıştır. Aynı çalışmalar sırasında güneydeki kubbeli hamam oda haline dönüştürülmüş,girişteki merdiven ve kapısı da yana alınmıştır.

ferruh_efendi_yalisi_2012

Semer tarz yüksek kiremit damlı yalının, köşelerinde kalın direkler ve dövme çiviler kullanılmıştır. Harem, 1 sofa, 1 salon, 2 oda, eski hamam odası ve iki tuvaletten müteşekkildir. Zamanla denize doğru kayan yalının temelleri takviye edilmiştir. Eskiden duvarlarında nakışlar, iki odanın tavanında resimler varken bugün sadece bir odada bezemeler kalmıştır.

ferruh_efendi_yalisi_2013_kanlica

Selamlık bölümü 67.5 m2 alana sahip, ahşap bağdadi, ince uzun bir binadır. Ortasında, denize ve bahçeye pencerelerle açılan, genişçe bir odası vardır. Yalının kayıkhanesi bu bölümün altında yer almaktadır. Önceleri aralarında küçük bir bahçe bulunan harem ve selamlık bugün bir duvarla birbirinden ayrılmıştır.

Bugünkü görünümüyle Ferruh Efendi Yalısı(eski harem), Boğaziçi’nin en bakımsız yalılarından biridir.

ferruh_efendi_yalisi_2014_kanlica

ferruh_efendi_yalisi_2015

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş., İstanbul 2006,s.99-100

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir