degisti.com

zamanla her şey değişir…

Komodor Remzi Bey Yalısı- Mümtaz Bey Yalısı- Erdal İnönü Yalısı

Komodor Remzi Bey Yalısı- Mümtaz Bey Yalısı- Erdal İnönü Yalısı

Komodor Remzi Bey Yalısı-Mümtaz Bey Yalısı-Erdal İnönü Yalısı, Anadoluhisarı(http://www.degisti.com/index.php/archives/15495) semtinde, Anadolu Hisarı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/139) önünde yer alır.

1917 yılında Komodor Remzi Bey tarafından yaptırılan yalı, Eylül 1922’de, yeniden inşaa edilmek üzere tamamen yıktırılmıştır. 1924-1925’de Mümtaz Aktay Paşa’ya satılan yalı, 1972 yılında Armatör Ali Sohtorik’in kızı ve Prof.Dr.Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü’nün mülkiyetine geçmiştir.

Neoklasik üsluptaki yalı, kargir bir bodrum kat üzerine üç katlıdır. Bodrum katında servis bölümleri, üst katlarda ise odalar yer almaktadır. Ahşap yalının, cepheleri yalın bir görünüme sahiptir. Yapının denize bakan cephesinde her katta, basık kemerli, dikdörtgen söveli pencereler bulunmaktadır. Katlar arası bir silme ile belirlenmiştir. Birinci katta, ortadaki iki pencere kapı şekline sokulmuş ve önüne bir balkon ilave edilmiştir. Balkon korkulukları demirdir. Alt yapı konsollu bir saçak kornişiyle, çatı katı  üçgen bir alınlıkla sonlandırılmıştır.

Yakın tarihlerde bir onarım geçiren yalı, günümüze iyi bir durumda gelmiştir. Fakat bu onarım sonrası iç mekan, özgünlüğünü yitirmiştir. Behçet Ünsal yalı ile ilgili olarak “Düzensiz eklemeler ile dış yapının karakteri ziyan edilmiş ve acayipleşmiş.”  demiştir.

Komodor_Remzi_Bey_Yalisi_Mumtaz_Bey_Yalisi_Erdal_Inonu_Yalisi_25_Nisan_2012_Istanbul_Anadoluhisari

 komodor_remzi_bey_yalisi_ınonu_yalisi_2014

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş, İstanbul 2006,s.166

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir