degisti.com

zamanla her şey değişir…

Çinili Köşk

Çinili Köşk

Çinili Köşk, Topkapı Sarayı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/956) dış surlarının içinde yer alır. 1472’de Fatih Sultan Mehmet tarafından yazlık saray ya da köşk olarak yaptırılmış yapı, Sırça Köşk – Sırça Saray  olarak da bilinmektedir.

İstanbul’daki en eski Osmanlı sivil mimarlık örneklerinden biri olan Çinili Köşk’ün, mimarı kesin olarak belli olmasa da, bazı kaynaklar Mimar Atik Sinan tarafından yapıldığını belirtmektedir. Yapıya “Çinili Köşk” adı, giriş kapısını, sofayı ve diğer odaları kaplayan güzel çinilerinden dolayı verilmiştir.

Muhtelif yıllarda geçirdiği onarımlarla değişen Çinili Köşk,  son restore edilişinde eski haline kavuşmuştur. Topkapı Sarayı Hazine Dairesi ile bir bütün oluşturan Çinili Köşk’ün, boyutları 32×34 metredir. Sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi, eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile köşk, Selçuklu tesirli bir erken Osmanlı yapısıdır.

Köşk, haç biçimi tonozlarla çevrili bir orta kubbeyle, köşelerde yer alan diğer kubbeli bölümlerden oluşmaktadır. Giriş ekseni üzerinde yer alan beş köşeli oda dışa taşkındır. Çinili Köşk’ün giriş cephesi bir, arka tarafı ise iki katlıdır. Ön cephesinde, tek parça beyaz mermerden, ondört sütunlu bir revak yer alır.

Giriş cephesindeki mozaik çinileri, Selçuklu dönemi özellikleri gösteren yapının, lacivert üzerine beyaz nesihle yazılmış tarih kitabesi üstünde, bir kitabesi daha vardır. Yan cepheler, şerit halinde uzanan çiniler, arka cephe, sırlı tuğlalar arasına yerleştirilmiş çinilerle tezyin edilmiştir. Köşkün içi ise beyaz, kahverengi, lacivert, firuze çinilerle süslenmiştir. İç duvarlarda çini bezemeler yanında ocak ve nişler de vardır.

Çinili Köşk Müzesi koleksiyonlarında, 12.- 19.yüzyıl Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 2000 civarında seramik ve çini eser,  kronolojik sıralı sergilenmiştir. 16 yy. İznik yapımı çiniler müzenin önemli eserleridir. Yapıda ayrıca Fatih Sultan Mehmet ile ilgili bazı eşyalar da bulunmaktadır.

Yapı l875-1891 yılları arasında Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak kullanılmış; 1953 yılında, Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği  Fatih Müzesi adı ile ziyarete açılmıştır. 1981 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlanan köşkte, bu tarihten sonra arkeolojik kazılarda bulunan, satın alınan ya da bağış yoluyla gelen eserler de yer balmaktadır.

Çinili Köşk, Pazartesi dışında her gün 09.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. Ücret: 17 Yaşa kadar olan öğrencilerden ücret alınmıyor, diğer kişiler için giriş ücreti 10TL. Müzekart geçerli.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir