degisti.com

zamanla her şey değişir…

Eski İmaret Camii (Pantepoptes Manastırı Kilisesi)

Eski İmaret Camii (Pantepoptes Manastırı Kilisesi)

İstanbul’un Zeyrek semtinde,Haliç’e(http://www.degisti.com/index.php/archives/5934) nazır dik bir yokuş üzerinde yer alan Eski İmaret Camii,Doğu Roma döneminden kalan dini bir yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşaa edildiği tahmin edilen manastır,Komnenos hanedanının kurucusu Aleksios Komnena’nın annesi Anna Komnena tarafından,her şeyi gören İsa’ya (Pantepoptes) ithaf edilmiştir.

Fetihden sonra Fatih Sultan Mehmet Pantepeptos Manastırı’nı imaret ve medreseye,kiliseyi de camiye dönüştürmüştür.1918 yangınında büyük zarar gören yapı,uzun zaman bakımsız kalmış;1954 yılında içinde bazı değişikliklere gidilmiştir.

Cami,1970 li yıllarda Y.Mimar Fikret Çuhadaroğlu tarafından restore edilmesinden sonra günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur.

Kapalı Yunan haçı planında inşaa edilmiş olan yapının, orta mekanını dört payeye oturan,yüksek kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Dışarıya köşeli olarak uzanan apsisi(mihrabı)içeriden yuvarlaktır. İç ve dış nartekslerin(girişlerin) üzerleri çapraz tonozlo örtülüdür.Kiliseye bitişik olan manastırdan ise günümüze hiçbir iz kalmamıştır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

6 comments

ayfer

Yapıya son devirde bir dış narteks eklenmiş ve böylelikle içine çok cemaat sığdırabilme prensibi bu dönem Bizans kiliselerinde görüldüğü gibi burada da devam ettirilmiş. Yapıldığı ilk döneme ait Gynekion (Kadınlar Bölümü)bulunmakta. Kubbesi hala dam kiremitleriyle örtülü.

mesut

kadınlar manastırı olarak kullanılmış bu gynekion ne alaka

hakan pile

bu yapı hakkında detaylı bilgisi olan var mı ? dtaylı not veya gercek bir planı olan var mı ?

mustafa birer

Bu yapı hakkında bir y.lisans tezi hazırladım. İlgilenenler için;
https://polen.itu.edu.tr/handle/11527/14257

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir