degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beyazıt Camii Külliyesi

Beyazıt Camii Külliyesi

Beyazıt Meydanı’nda( http://www.degisti.com/index.php/2011/01/18/beyazit-meydani-2/#more-859 )yer alan ve 1500-1505 arasında inşaa edilmiş olan Beyazıt Külliyesi, İstanbul’da Fatih Külliyesi’nden(http://www.degisti.com/index.php/archives/9832) sonraki ikinci büyük külliyedir.II.Beyazıt tarafından yaptırılan külliyenin mimarının kim olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin ve Yakupşah bin Sultanşah isimli mimarlardan biri tarafından yapıldığı söylense de,caminin asıl mimarı olarak Yakubşah bin SultanŞah kabul edilmektedir.

Fatih Külliyesi`nden farklı olarak simetrik yapılar şeklinde değil, dağınık bir şekilde inşaa edilmiş olan külliye, cami, aşhane-imarethane, sübyan mektebi, tabhaneler, medrese, hamam ve kervansaraydan oluşmaktadır.

Yapılar topluluğunun merkezinde yer alan Beyazıt Cami’ne,üzerinde Hattat Şeyh Hamudullah yazısı bulunan cümle kapısından ve yanlardaki kapılardan girilmektedir. Cami kare planlıdır ve 16.78 m çapındaki ana kubbesi dört ayak üstüne oturtulmuştur.Yapı içindeki taş ve ahşap işçiliği ile vitraylar dikkat çekici güzelliktedir.24 kubbeli revaklı avlunun ortasında, IV.Murat Han dönemine (1623-1640) ait şadırvan yer almaktadır.

Birer şerefeli iki minaresinden güneyde özgün, kuzeydeki ise özgün değildir. İki minare arasındaki mesafe 79 metredir. 1736′ da Şeyhülislam Velüyiddin Efendi tarafından caminin sağ tarafına bir kütüphane yaptırılmıştır.Yapı 1797, 1870, 1940 ve 1958 yıllarında da onarım görmüştür.

Caminin yanında bulunan türbe sekiz köşeli olup, yüzlerin her biri yeşil mermerden çerçeveli birer kitabe şeklindedir. Türbenin içerisinde, onarımlardan biri sırasında yapılmış olan kalem işi süslemeler mevcuttur.

Medrese,caminin sağına ve oldukça uzağında yapılmıştır. Bugün Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Külliyenin hamamı,medreseden de uzakta,Ordu Caddesi üzerinde, Edebiyat Fakültesi`nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/6231) yanında yer almaktadır.

Kervansaray ve imarethanenin günümüze ulaşan kısmı,Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarafından kullanılmaktadır.

beyazit_camii_kulliyesi_2014mart

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir