degisti.com

zamanla her şey değişir…

Dadyan Yalısı – Adil Sezer Yalısı

Dadyan Yalısı – Adil Sezer Yalısı

Dadyan Yalısı – Adil Sezer Yalısı, Yeniköy ( http://www.degisti.com/index.php/archives/1828 ) Köybaşı Caddesi’nde yer alır.  XVIII. yüzyılın son çeyreğinde inşaa edilmiştir. Bilinen en eski sahibi I.Abdülhamit’in vezirlerinden Artin Dadyan’dır. 1972’de Maria Dadyan’a ait iken Adil Sezer tarafından satın alınmış, 1974 de geniş çaplı bir onarım görmüştür.

Eklektik üsluba sahip, kargir servis katı üzerine üç kat yükselen yalının cadde ve sahil cepheleri birbirinden farklıdır. Rıhtımdan demir parmaklı, mermerden on bir basamaklı iki yönlü merdivenle birinci kata çıkılmaktadır. Caddeden ise kabartmalı, ahşap bir kapı ile birinci kata giriş sağlanır. Kapının sağ ve solunda aydınlık penceresi, onlarında sağ ve sol taraflarında çubuk demirli ikişer pencere bulunmaktadır. 

Ahşap bağdadi yalının deniz tarafındaki taş servis katı, cadde yönünde yoktur. Bu cephenin en dikkat çekici detayı; giriş katının üstündeki dört sütundur. Bu dört sütunun taşıdığı cumba, yukarıda süslü parapetli bir balkon oluşturmaktadır. Yalının birinci kat pencereleri demir parmaklıklı, ikinci kat pencereleri ise kepenklidir.

“…Birinci katın caddeden dış görüntüsü: Kabartmalı ahşap sağlam bir kapı; sağ ve solunda yere kadar aydınlık penceresi, onlarında sağ ve sollarında ikişer pencere, hepsinde çubuk demirler. İkinci katın cadde yönünden dış görünümü: Cumbavari çıkıntı yapıyor. Bu kısımda üstleri ahşap dantel maşlaklı üç, sağ ve sol cephesinde, ahşap kepenkli ikişer dar uzun pencere. Bu katın bütün pencerelerinin üzerleri yuvarlak… Üçüncü katın cadde yönünün dış görünümü: Çatı katı şekli; önünde binaya zarafet veren balkon/teras parmaklıkları. Orta blok ile yan bloklar ayrı ayrı pavyonlar gibi alınlıklı, üçgen damlı. Kat yüksekliği diğerlerinin yarısı. Orta kısımda cumbanın üzerindeki kısımda üç; kenarlarda birer pencere var. Hepsi ahşap kepenkli.

Adil Sezer 1975 de yalıyla ilgili şunları demiştir: “…İki defa tamir edildi, aslına dokunulmadı. Rıhtımı eskidir. Bodrumla 4 katlı. Her katta dörder oda, birer salon mevcuttur. Merdiveni ahşaptır ve eskiden kalmadır…”

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri II Avrupa Yakası, Kültür Yayınları A.ş., İstanbul 2006, s.179-180

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir