degisti.com

zamanla her şey değişir…

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu – Harbiye Açıkhava Tiyatrosu

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu – Harbiye Açıkhava Tiyatrosu

 

acik_hava_tiyatrosu

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ya da eski adıyla Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Harbiye’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/5104), Dolmabahçe Vadisi’nde, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın yanında yer alır.

Planı Nihat Yücel ve Nahit Uysal’a ait olan yapı, şehir planlamacısı M. Prost’un, 1930’larda İstanbul için hazırladığı imar planında yer alır. Temeli Temmuz 1946’da İstanbul valisi ve belediye başkanı Lütfi Kırdar tarafından atılan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 9 Ağustos 1947’deki açılış törenine rağmen, Ankara Devlet Konservatuvarı yönetmenlerinden Carl Ebert’in sahne tekniğine uygun değişiklikler yapılmasıyla son şeklini almıştır. Tüm noksanları ancak 1950’de tamamlanabilen yapıya, 1958’de, İstanbul’un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu’nun adı verilmiştir.

Açıkhava Tiyatrosu’nda oynanan ilk eser; Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarının sergilediği Sofokles’in “Kral Oidipus” adlı trajedisidir.

Açıkhava Tiyatrosu’nda, amfitiyatrolarda olduğu gibi, düz bir sahneye bakan yarım daire biçiminde merdiven basamaklar halinde, seyirci oturma yerleri ya da gradenler yükselir. Cephe kaplamaları için küfeki ve Uzunköprü taşı karıştırılarak renk nüansı sağlanmış, döşemeleri Uzunköprü taşından yapılmıştır. 30 kişilik protokol locası, 3,972 kişilik seyirci yeri, 80 kişilik orkestra yeri ve gradenlerin ortasında, sinema filmi veya dia gösterildiğinde kullanılan projeksiyon yeri vardır. Sahne, 200-300 figüranın serbest olarak hareket edebileceği kadar geniş tutulmuştur. Geçit ve kapılar, sahnenin birden boşaltılmasına uygun şekilde yapılmıştır.

IMF ve Dünya Bankası ortak genel kurul toplantısı dolayısıyla, 2009 yılında Harbiye’de yapılan çalışmalar kapsamında Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiyatrosu da bakıma alınmıştır. 4 adet olan tuvalet sayısı 60 adete çıkarılmış, taş duvarlar kimyasal madde ile temizlenmiş, kapalı alanların, çatısının izolasyonu yapılmış, taşıyıcı sistemlerin tamamı değiştirilerek elektrik sistemi yerin altına alınmış, koltukların sıra başları ve çürümeye yüz tutmuş taşların tamamı yenilenmiş, başta sanatçı odaları olmak üzere bütün odaların kapıları, pencereleri ve taban döşemeleri değiştirilmiş, protokol kapısı ve büfeler yenilenmiş, uzay çatısı sökülerek yenisi yapılmıştır. Ayrıca peyzaj çalışmalarıyla yapı çevresiyle uyumlu hale getirilmiştir. Müzik festivallerine, dans gösterilerine, yerli/yabancı büyük isimlerin konserlerine ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, hala İstanbul’un en önemli konser ve etkinlik mekanlarından biridir.

cemil_topuzlu_acikhava_tiyatrosu

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir