degisti.com

zamanla her şey değişir…

Maçka Sultan II.Abdülhamit Çeşmesi

Maçka Sultan II.Abdülhamit Çeşmesi

 

2.abdulhamit_macka_cesmesi

Maçka Sultan II. Abdülhamit Çeşmesi, İTÜ İşletme Fakültesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/1762) karşısında yer alır. II. Abdülhamit tarafından 1901’de İtalyan mimar Raimondo d’Aronco‘ya yaptırılmıştır. 1957 yılındaki yol genişletme çalışmaları sırasında, asıl yeri olan Nusretiye Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/629) önünden sökülen çeşme, bugünkü yerine Maçka Demokrasi Parkı’nın girişine taşınmıştır.

Barok üslupta, tamamı mermerden inşaa edilmiş olan Sultan II. Abdülhamit Çeşmesi, dört yüzlü, ufak boyutlu bir meydan çeşmesidir. İnce silmelerle hareketlendirilmiş cephelerinden karşılıklı ikisi dar, diğer ikisi geniştir. Köşelerde, beyzi madalyonlu kaideler üzerinde yükselen, üst kesiminde düşey yivli bileziklerle donatılmış ve perde motifli başlıklarla sonuçlanan ince başlıklı sütunlar yükselir. Sütun kaidelerin hizasında bulunan yalaklar, geniş ve dar cephelerde farklı tasarıma sahiptir. Ayna taşı rokoko üslubunda bezemelerle tezyin edilmiştir.

Çeşmenin kagir, kenarları dilimli, iki kademeli, kurşun kaplı geniş bir saçağı vardır.  Saçağın altında, yüksek kabartma C kıvrımlarının arasında, akantüsler ve C’lerle çerçevelenmiş kitabesi bulunmaktadır. Manzum metni Ahmet Talat‘a ait olan kitabe, hattat Sami Efendi’nin imzasını taşır.

macka_cesmesi

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir