degisti.com

zamanla her şey değişir…

Atatürk Bulvarı

Atatürk Bulvarı

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Atatürk Bulvarı, Aksaray’ı, Bozdoğan Kemeri(Valens Kemeri)’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/358) altından geçerek, Unkapanı(http://www.degisti.com/index.php/archives/7159) yoluyla Taksim’e(http://www.degisti.com/index.php/archives/5817) ve çevre yollara bağlar.

Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Mustafa Kemal caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayıp, Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Atatürk Köprüsü’ne(http://www.degisti.com/index.php/archives/7075) bağlanarak sonlanan bulvarın sağ tarafında; güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan, sol tarafında ise güneyden kuzeye; İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri yer almaktadır.

Lütfi Kırdar döneminde açılan Atatürk Bulvarı’nın yapımına Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlanmıştır. Bulvarın Yenikapı-Aksaray kısmı 1925, Saraçhanebaşı-Unkapanı ile Aksaray-Saraçhanebaşı kısmı 1938 sonrasında yapılmıştır.

Zamanla yapılan eklemeler ve müdahalelerle değişime uğrayan Atatürk Bulvarı’nda 3 adet alt ve üst geçit bulunmaktadır. Aksaray’daki geçidin yapımına 1970 yılında Belediye Başkanı Fahri Atabey zamanında başlanmıştır. Bu geçit Vatan ve Millet Caddeleri dışında, çevre yoluyla Taksim’e kadar giden bir uzantının en önemli bağlantı noktası olmuştur.

İkinci geçit; bulvarın Beyazıt-Edirnekapı yoluyla kesiştiği Haşim İşcan Geçidi ya da diğer adıyla Saraçhanebaşı Geçidi’dir. 1964 senesinde Haşim İşcan’ın başkanlığı döneminde yapımına başlanan geçidin, altından sağlı sollu dörder merdivenle üst katına çıkılır. Geçidin merdivenle çıkılan katları, bugün Bisikletçiler Çarşısı olarak kullanılmaktadır.

Bulvarın üzerindeki üçüncü geçit, yine Haşim İşcan’ın başkanlığı döneminde 1964’de yapımına başlanan Unkapanı Geçidi’dir. Atatürk Köprüsü’nün başlangıcında yer alan ve yonca yaprağı şeklinde olan bu geçit, Aksaray’dan Taksim’e giden araçlarla, Eminönü-Eyüp istikametine giden araçların kesişmesini engellemektedir.

Atatürk Bulvarı’nın yapılmasından önce aynı güzergah üzerinde kıvrılarak ilerleyen eski bir toprak yoldan bahsedilmektedir. Kapan_ı Dakik Caddesi ya da Unkapanı Caddesi olarak adlandırılan bu cadde, kıvrımlarından arındırılıp, düz bir bulvar haline dönüştürülmüş; bu çalışmalar sırasında bazı tarihi eserler traşlanmış bazıları ise ortadan kaldırılmıştır.

Pertevniyal Valide Sultan Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/11630), Valens Kemeri, Gazanfer Ağa Medresesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/7367) bulvar üzerinde yer alan önemli tarihi yapılardır. Ayrıca Unkapanı ile özdeşleşmiş olan, İstanbul Manifaturacılar ve Mefruşatçılar Çarşısı ile Plakçılar Çarşısı da Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

Bulvar, yapıldığı tarihten bu yana İstanbul’un ana arterlerinden biri olma özelliğini korumaktadır.

Kaynakça:

A.Fahri, İstanbul’un 100 Cadde Ve Sokağı, Kültür A.Ş., İstanbul 2010, s.30-32

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir