degisti.com

zamanla her şey değişir…

Ahmet Afif Paşa Yalısı

Ahmet Afif Paşa Yalısı

Ahmet_Afif_Pasa_Yalisi_Istanbul

Ahmet Afif Paşa Yalısı, İstinye –Yeniköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/1828) yolu üzerinde yer alır. İlk sahibi Mustafa Reşit Paşa’nın kızı Ferendiz Hanım‘dır. Daha sonra yalıyı satın alan Levazım Reisi ve Birinci Ferik Ahmet Afif Paşa (1852-1920), yapıyı  yıktırıp, dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury‘ye bugünkü yalıyı yaptırmıştır.

XX.yüzyıl başlarında eklektik üslupta inşaa edilen Ahmet Afif Paşa Yalısı, bir zemin, iki normal ve bir çatı katı olmak üzere toplam dört kattan müteşekkildir. 22 odası ve sofası vardır. Harem ve selamlığı aynı çatı altında bulunmaktadır. Plan düzeni ve cephe sistemi simetriktir. Esas girişler, sağ ve sol cephelerde düzenlenen üç kollu merdivenlerle sağlanmıştır. Deniz cephesindeki köşe odaların 45 derecelik küçük çıkmalar halinde denize doğru uzanmaları, ilginç bir mimari detaydır. Deniz cephesinin olağanüstü hareketli görünümüne karşın, diğer üç cephe oldukça yalın tutulmuştur. Vallaury, yan cephelerde dengeyi sağlayabilmek için  kara tarafına da iki kule eklemiş, çatı görünümü, bu kulelere eklenen aynı tarzdaki bacalarla zengin bir görünüme kavuşmuştur.

Ahmet_Afif_Pasa_Yalisi

Behçet Ünsal yalı ile ilgili şunları söylemektedir: “…Genel görünümü ile arabesk ve derlemeci karma bir yapıttır. Abartılı şahniş ve cihannüma kubbeleri ile çatı üstü İslami Hind mimarisine kaçmaktadır. Mimar Vallaury’nin Osmanlı Bankası(http://www.degisti.com/index.php/archives/17109) merkez binasının Batı neoklasik stilindeki olumlu performansını burada göremiyoruz. Bu, yabancısı olduğu ahşap Osmanlı yapısı aranjmanı yapmak isterken oryantal karmaşasına düşmüş olması ile yorumlanabilir.”

Istanbul_Ahmet_Afif_Pasa_Yalisi

Boğazın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) en gösterişli yalılarından biri olan Ahmet Afif Paşa Yalısı ,zaman içinde birçok kez el değiştirmiş,1986 yılında Kemal Uzan tarafından satın alınmıştır. 17 yıl Uzanlara ev sahipliği yapan yalı, 2009 tarihinde TMSF’de yapılan kapalı teklif açık arttırma sonunda, 58 milyon TL ile Suzan Sabancı Dinçer’in olmuştur.

Yalı, bir dönem  “Binbir Gece” dizisine  ev sahipliği yapmıştır.

ahmet_afif_pasa_yalisi_2015

 

ahmet_afif_pasa_yalisi_ekim_2015

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri II Avrupa Yakası, Kültür Yayınları A.ş., İstanbul 2006, s.264,272

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir