degisti.com

zamanla her şey değişir…

Yüksek Kaldırım Caddesi

Yüksek Kaldırım Caddesi

Yüksek Kaldırım, Karaköy Caddesi ile Bankalar Caddesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/10356 ) kesiştiği noktadan başlayıp, Tünel( http://www.degisti.com/index.php/archives/1632 ) meydanına kadar çıkan ve bir zamanlar merdivenlerden ibaret olan caddedir.

Cenevizlilerin şehircilik anlayışında, denize dik inen birçok sokağa merdivenler döşenmiş, böylece yokuş hali yumuşatılmıştır. Yüksek Kaldırım’da, Cenevizliler dönemine ait olan bu sokaklardan biridir.

Kuledibi’ne kadar  aynı isimle çıkan Yüksekkaldırım, Serdar-ı Ekrem dönemecinden itibaren Galip Dede Caddesi ismini alır ve Tünel’e ulaşır. Cadde ayrıca ortasından geçtiği semte de adını vermiştir.

Bir zamanlar Pera sırtları ile Galata Limanı’nı da birbirine bağlayan Yüksek Kaldırım,  alternatif yollar yapılınca, özellikle Bizans döneminde meyhaneleri ve batakhaneleri de öne çıkmıştır.

1950’li yıllara kadar merdiven biçimiyle gelebilmeyi başarmış olan Yüksek Kaldırım’ın, 1956 yılında merdivenleri sökülmüş, araç trafiğine açılmak amacıyla dik bir yokuşa çevrilmiştir.

Bugün Yüksek Kaldırım’ın iki yanında iş yerleri ve atölyeler sıralanmıştır. Eski kitap, pul ve plakların satıldığı dükkanlarla ve yeni yeni açılan antikacılarla Yüksek Kaldırım’a eski canlılığı kazandırılmaya çalışılsa da,1956’dan önceki görünümünden çok uzak, sıradan bir görünüme sahiptir; cadde.

Adminden Not: Galata semtinde doğan annem, çocukken Yüksek Kaldırım Caddesi’nin hareketliliğinden o kadar etkilenirmiş ki; bu merdivenleri sık sık inip çıkarmış:)))) Caddenin şimdiki hali ise iç karartıcı…

Minerva_Han_Yuksek_Kaldirim_Caddesi_Nisan_2013

Yuksek_Kaldirim_Caddesi_Minerva_Han_18_Eylul_2013

Minerva_Han_Yuksek_Kaldirim_Caddesi_18_Eylul_2013

 

Kaynakça:

A.Fahri, İstanbul’un 100 Cadde ve Sokağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları A.Ş., İstanbul 2010, s.99-101

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir