degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi

Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi

 

Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Beşiktaş merkezde, İlhan Sokak’da yer alır. Asdvadzadzin Gregoryen Ermeni Kilisesi’nin tam adı, Kud Dıpo Surp Asdvadzadin Kilisesidir (Aziz Meryem Ana’nın Sandukasının Bulunuşu.) Bugünkü kilisesaray mimarı Garabet Amira Balyan tarafından 1838 yılında inşaa edilmiştir.

Yapı, Abbas Ağa Mahallesi’nde yer alan, 1681-1684 tarihli,  ahşaptan bir şapelin yerine yapılmıştır.  Doğu-batı ekseninde kapalı haç planında inşaa edilmiş olan Asdvadzadzin Kilisesi, dışarıdan kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. İçeride ise ortada, pandantiflerle geçişin sağlandığı bir kubbe ve yan kollarda tonozlar kullanılmıştır. İç mekanda neogotik detaylar göze çarpar. Kubbeyi taşıyan gömme yivli sütunlar, korint başlıklıdır. Narteksli ve galerili kilisenin, kuzeybatısında galeriye çıkış merdivenleri bulunur.

Apsisin güneydoğusunda koroya ayrılmış mekan, kuzeydoğusunda ise vaftizhane yer alır. Kilisenin tavan konstrüksiyonundaki, kare,dikdörtgen ve haç biçimli kasetler, rozet ve bitki motifleriyle tezyin edilmiştir. Sunağı meydana getiren sütunlar iyon tarzında olup, başlıkları altın varaklıdır. Meryem, İsa, azizler ve İncil yazarlarının tasvir edildiği büyük boy yağlıboya resimler, saray ressamı Umed Beyzad (1809-1874) tarafından yapılmıştır.

Kilisenin dış mimarisi iç mekana göre oldukça yalındır. Batı cephesinin üst bölümünde, geniş kemerli ve üç bölümlü bir pencere yer alır. Ayrıca girişten naosa geçişi sağlayan kapının demir parmaklıkların işçiliği de dikkat çekicidir.

Beşiktaş Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, 1987’de geniş kapsamlı bir onarım geçirmiş; bu çalışmalarda, içi ve dışı boyanmış, ahşap sunağı altın varakla kaplanmıştır.

Adminden Not: 07.12.2011 tarihinde, içine giremediğim için yapıyı sadece dışarıdan fotoğraflamak zorunda kaldım.  Şu bir gerçek ki; kiliseye sadece giriş cephesinden bakıldığında bile  bir restorasyona ihtiyaç duyduğu görülmekte…Adminden Not:Beşiktaş Asdvadzadzin Kilisesi, 2012 yılının sonlarına doğru restore edildi.

Besiktas_Surp_Asdvadzadzin_Ermeni_Kilisesi_Subat_2013_Istanbul

surp_asdvadzadzin_kilisesi_besiktas_2013

 

Kaynakça:

E.Şarlak,İstanbul’un 100 Kilisesi-İstanbulun Yüzleri Serisi,Kültür A.Ş.,İstanbul 2010,s.89-90.

Linkler:

http://www.hurriyet.com.tr

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir